Fatima Aboulouafa, NIDA: ‘Menselijke maat moet terug in de politiek’

Stapt u straks met groengele bril het stemhokje in? Den Haag grossiert in Tweede Kamerkandidaten. DHC stelt tot de verkiezingen op 17 maart bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 3: Fatima Aboulouafa (51), nummer vier voor NIDA.

Door

U werkt bij de politie, maar kiest nu voor de politiek. Waarom?

Fatima Aboulouafa: “Werken bij de politie is voor mij het mooiste wat er is. Maar dat is mij na een lange carrière onmogelijk gemaakt (Aboulouafa raakte in conflict met de politieleiding toen zij misstanden aan de kaak stelde, red.). Al meer dan 26 jaar strijd ik voor een inclusieve en ethische transparante politieorganisatie. Een politie die ten dienste staat van de burger en een rechtvaardige samenleving. Onrechtvaardigheid en ongelijkheid in de maatschappij zijn mijn drijfveren om de politiek in te gaan”.

Maar waarom koos u voor NIDA?

“Ik hoorde Nourdin El Ouali, de partijvoorzitter, zeggen dat hij ethisch gedreven politiek wilde. Het was alsof ik mezelf hoorde praten. De partij bestaat lokaal sinds 2013; we doen voor de eerste keer mee met de Tweede Kamerverkiezingen. Wat mij verder aantrekt, is dat het een verfrissende emancipatiebeweging is die niemand uitsluit en een ander, verbindend geluid laat horen. NIDA staat voor de oproep en stem van een nieuwe generatie met een superdivers DNA en islamitische inspiratie. We willen het zielloze marktdenken, de individualisering en het materialisme doorbreken.”

En wat is dan de rol van Islam daarin?

“NIDA is geen moslimpartij, want dat zou inhouden dat je bepaalde mensen zou buitensluiten. Het tegendeel is waar. Onze generatie groeide op in een politiek klimaat waarin islam constant wordt gezien als ‘probleem’. NIDA wil deze denkbeelden en hokjes doorbreken. De islam is daarbij een inspiratiebron. Het gaat om fundamentele mensenrechten, de zorg voor je naaste. De islam kent bijvoorbeeld een armenbelasting, om tot een rechtvaardigere verdeling van geld en goederen te komen. Dat sluit aan bij de ideeën van de Franse econoom Piketty, die in zijn studie ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ pleit voor een herverdeling van de rijkdom.”

 Waar gaat u zich voor inzetten als u wordt gekozen?

“Mijn strijd voor een geloofwaardige en integere politie neem ik mee de politiek in. Ik ben expert op het gebied van veiligheid en justitie, en de bestrijding van terrorisme. Tegelijk heb ik ook ervaring als klokkenluider. Ik weet wat het is als de overheid je niet wil horen. En dan is er natuurlijk de positie van de vrouw. Ik ga strijden tegen de loonkloof en het glazen plafond. Verder wil ik mij hard maken voor het afschaffen van het leenstelsel en het opheffen van de schulden voor studenten, een minimumloon van 14 euro en  het verbeteren van de sociale advocatuur. Maar het belangrijkste is dat ik er alles aan zal doen om een integere overheid te creëren met oog voor de menselijke maat”

Hebt u een voorkeur voor een coalitie?

“NIDA sluit niemand uit. Wij willen samenwerken met partijen die de menselijke maat en de menselijkheid willen terugbrengen in de politiek. Daarom willen wij een minister aanstellen voor mens- en geloofwaardigheid, als tegenhanger van de minister van financiën.”

Zou u minister willen worden?

“Haha, misschien word ik wel de eerste vrouwelijke minister van Justitie en Veiligheid met een migratieachtergrond.”

DHC stelt bekende en minder bekende Haagse Tweede Kamerkandidaten aan u voor. Deze portretten en ander (lokaal) verkiezingsnieuws leest u in onze online special. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op DHC. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van