Hanne Drost, SP: ‘Marktwerking moet uit de zorg worden gesloopt’

Stapt u straks met groengele bril het stemhokje in? Den Haag grossiert in Tweede Kamerkandidaten. DHC stelt tot de verkiezingen op 17 maart bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 7: Hanne Drost (33), nummer 12 op de lijst van de SP.

Door

Hanne Drost (33), nummer 12 op de lijst van de SP, is nu: beleidsmedewerker van de SP-fractie in de Tweede kamer

 

U heeft in de Haagse gemeenteraad gezeten. Waarom wilt u nu Kamerlid worden?

“Ik ben gevraagd op de lijst te komen. Een eervol verzoek! Ik werk nu ruim negenenhalf jaar voor de Kamerfractie en ken dus alle ins en outs. Het is tijd om er nu zelf te gaan staan.”

Waar gaat u zich voor inzetten?

“Ik heb me de afgelopen jaren met name beziggehouden met zorg en sport. Vooral de zorg is nu uiteraard een centraal thema, maar dat was het allang bij de SP. Zie onze voorstellen voor de invoering van een Nationaal Zorgfonds, zonder zorgverzekeraars. De marktwerking willen wij uit de zorg slopen. Eén basispakket, mét daarin ook de tandarts en fysiotherapie en zonder eigen risico. Dat zou je een kroonjuweel van de SP kunnen noemen. Ook andere partijen vinden nu dat de marktwerking in de zorg is doorgeschoten. Een ander belangrijk punt zijn hogere salarissen voor het zorgpersoneel. Een motie van ons daarover is na veel gedoe aangenomen.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Hanne Drost. (Door: Robert van Stuijvenberg)

En buiten de zorg?

“Het woondossier vind ik ook heel belangrijk. De huren worden nu gelukkig bevroren. Daar hebben we voor gestreden. De bouw van sociale huurwoningen moet weer op gang komen. En de rol van beleggers, die woningen opkopen, moet worden teruggedrongen. Een ander punt waarvoor ik me sterk wil maken, is zwemles. Ik vind dat alle kinderen in Nederland bij het verlaten van de basisschool een zwemdiploma op zak moeten hebben. Ook in de grote steden zijn er nu nog kinderen die niet kunnen zwemmen. Dat is ook zeker voor Den Haag als stad aan zee van belang.”

 

Wat zou het mooi zijn als Lilian Marijnissen de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland wordt.
Hanne Drost

Kunt u ook specifiek voor Den Haag iets betekenen?

Hanne Drost: “Zeker. Een van onze speerpunten is dat er meer geld naar de gemeenten moet om de jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) te kunnen uitvoeren. Beide zaken, WMO en jeugdzorg, zijn taken die gemeenten hebben gekregen, omdat die dat beter zouden kunnen. Maar wel met een grote bezuiniging op het budget hiervoor, dat is niet goed. Specifiek voor Den Haag heb ik me bijvoorbeeld beziggehouden met de voorgenomen sluiting van het Bronovo Ziekenhuis. De SP is daar tegen.”

Welke coalitie heeft uw voorkeur?

“Een zo sociaal mogelijke. Onze natuurlijke bondgenoten zijn de PvdA en GroenLinks. Met het CDA hebben we overigens goed samengewerkt in de toeslagenaffaire (SP-Kamerlid Renske Leijten speelde daarin een grote rol, red.). Ik ben geen voorstander van een fusie met PvdA en GroenLinks, zoals wel wordt bepleit. Daarvoor zijn de verschillen toch te groot. Dat vergt ook weer heel veel gepraat. Ik zou zeggen: laten we gewoon goed samenwerken.”

Wie moet er premier worden?

“Wat zou het mooi zijn als Lilian Marijnissen de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland wordt. En ik dan minister of staatssecretaris? Nee, laat mij maar lekker Kamerlid worden.”

DHC stelt bekende en minder bekende Haagse Tweede Kamerkandidaten aan u voor. Deze portretten en ander (lokaal) verkiezingsnieuws leest u in onze online special. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op DHC. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van