GroenLinks kiest lijsttrekker: ‘Zelfde idealen, andere accenten’

Deze week kiezen de leden van GroenLinks Den Haag de lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Gaan ze voor de ervaring, de vrouw of het idealisme?

Door

“Er valt echt wat te kiezen.” GroenLinks kan deze zonnige zaterdagmiddag tevreden zijn met de opkomst bij het lijsttrekkersdebat. Tientallen partijleden hebben zich in de zaal op de tiende etage van Den Haag Centraal verzameld om de kandidaten te zien. Hun wacht een belangrijke taak. Anders dan bij de meeste partijen is het geen uitgemaakte zaak wie GroenLinks de verkiezingen in gaat leiden.

Deze week brengen de 1400 leden van de lokale afdeling hun stem uit. Het is een spannende driestrijd. Fractievoorzitter Arjen Kapteijns heeft twee uitdagers, raadslid Mariëlle Vavier en fractiemedewerker Vincent Thepass. Ondanks de vele overeenkomsten – over het partijprogramma zijn de fractiegenoten het roerend eens – worden deze zaterdag de (subtiele) verschillen duidelijk.

 

We moeten ons veel meer organiseren in de wijken waar de ongelijkheid het sterkst wordt gevoeld
Vincent Thepass, kandidaat

 

Kapteijns presenteert zich als de man met ervaring en vernuft, die met GroenLinks het beste resultaat ooit haalde (vijf zetels). Vavier stelt zich voor als de vrouwelijke leider waar de partij op zit te wachten. Thepass toont zich de idealist, die een radicaal andere koers wil inslaan.

Segregatie

“Den Haag is de meest gesegregeerde stad van Nederland en als GroenLinks zijn wij daar ook onderdeel van,” stelt hij. “We moeten ons veel meer organiseren in de wijken waar de ongelijkheid het sterkst wordt gevoeld.” Thepass vindt dat GroenLinks zich minder moet laten leiden door haar kiezers en meer door achtergestelde Hagenaars die geen stem in de politiek hebben.

Kapteijns benadrukt dat Den Haag ‘een steeds rechtsere stad’ wordt. In die politieke situatie moet je knokken voor linkse idealen, zegt hij, zoals het behoud van de Ooievaarspas. Daarbij komt zijn ervaring van pas. “Ik heb bewezen dat ik in dit rechtse klimaat mijn poot stijf kan houden.”

 

De stad wordt rechtser, er staat veel op het spel
Arjen Kapteijns, kandidaat

 

Vavier gooit het over een andere boeg. “De partij is toe aan een vrouwelijke lijsttrekker. We hebben er in de afgelopen twintig jaar maar één gehad.” Ze wil een ‘boegbeeld’ zijn voor vrouwen in de stad. Bovendien kan GroenLinks zich zo onderscheiden van de andere partijen, die vooral mannen naar voren schuiven. “Ik kan wel inpakken, want ik ben het ermee eens,” grijnst Thepass. “We hebben betere representatie nodig, in het bijzonder van vrouwen van kleur.” Kapteijns merkt op dat de fractie al merendeels vrouw is. Zijn opmerking dat kwaliteit doorslaggevend moet zijn, lokt wat behoedzaam boegeroep uit in de zaal.

“Dezelfde idealen, verschillende accenten,” vat gespreksleider en Kamerlid Senna Maatoug de driestrijd samen. In een online stemming hakken de leden de knoop door. Mocht Kapteijns het niet worden, dan zal hij ook niet verkiesbaar zijn. Ook Thepass wil alleen de raad in als GroenLinks haar koers verlegt. Vavier stelt zich ongeacht de uitslag kandidaat.

Realpolitik

In zijn slotpleidooi grijpt Kapteijns naar de realpolitik. “Helaas hebben we niet de luxe om de kandidaat met het mooist klinkende verhaal te kiezen. De stad wordt rechtser, er staat veel op het spel. Ik ken alle dossiers, het stadhuis, onze opponenten en hun zwakke plekken.”

 

We moeten de mens centraal zetten, niet het systeem en al helemaal niet het grootkapitaal
Mariëlle Vavier, kandidaat

 

Thepass, op zijn beurt, bestrijdt de verrechtsing. “Iedereen wil groen en minder armoede. Het probleem zit ’m niet in ideeën, maar in vertrouwen. Onze grootste prioriteit moet zijn om dat terug te winnen.”

“We moeten ophouden met symptoombestrijding,” besluit Vavier. “De mens centraal zetten, niet het systeem, de regeltjes en al helemaal niet het grootkapitaal. Ik bied de ervaring – juist ook buiten de GroenLinks-bubbel – en de frisheid om de volgende stap te zetten.”

De uitslag wordt zaterdag bekendgemaakt.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van