Richard de Mos weg bij Code Oranje

Code Oranje heeft afscheid genomen van lijsttrekker Richard de Mos. Dat meldt de partij in een eerder deze week verzonden nieuwsbrief.

Door

De Mos wordt pr-man van Belang van Nederland (BV NL), de nieuwe partij van het Kamerlid Wybren van Haga. Wie bij de volgende Kamerverkiezingen lijsttrekker zal zijn van Code Oranje ‘ligt nog niet vast’, schrijft de partij. De partij gaat door want is ‘tenslotte veel meer dan één gezicht’. Partijvoorzitter Bert Blase zegt desgevraagd ‘niet teleurgesteld’ te zijn in De Mos. “Er is een nieuwe situatie ontstaan nu we ons gaan richten op de gemeenteraadsverkiezingen. Richard is een vrij mens. Hij heeft zich enorm ingespannen tijdens de verkiezingscampagne. Daar ben ik hem dankbaar voor. Ik wens hem alle succes.”

De Mos zelf laat telefonisch vanaf zijn vakantieadres weten dat er geen onenigheid is geweest tussen hem en Code Oranje. “Nee, ik was lijsttrekker bij de laatste verkiezingen. Dat was een mooi avontuurtje. Maar we hebben het niet gehaald. Zo’n 40.000 stemmen is een Kuip vol, maar niet genoeg voor een zetel. Mijn taak zit er nu op. Daarom heb ik gemeend te kunnen ingaan op het verzoek van Wybren van Haga om de communicatie voor zijn partij te gaan doen.”

Nauwe band met Hart voor Den Haag

De Mos trad vorig jaar met zijn advocaat Peter Plasman toe tot Code Oranje, een bundeling van lokale partijen. De band tussen zijn eigen partij Hart voor Den Haag en Code Oranje was zeer nauw; zo trad het gemeenteraadslid Ralf Sluijs op als een soort perschef bij de lancering van de nieuwe partij in Den Haag. Code Oranje heeft bekendgemaakt zich nu op de lokale partijen te gaan richten in verband met de naderende gemeenteraadsverkiezingen (maart volgend jaar). De vraag of Hart voor Den Haag ook nog partner is, beantwoordt De Mos ontkennend. “We zijn een zelfstandige politieke partij.”

Officieel doet De Mos zijn werk bij BV NL nu onder de vlag van zijn bedrijfje De Mos & Partners. Of hij ook politiek actief wordt voor deze partij, bijvoorbeeld bij vervroegde of de reguliere Kamerverkiezingen, is onduidelijk. De Mos: “Dat is nu niet aan de orde. Ik richt me nu met Hart voor Den Haag op de gemeenteraadsverkiezingen.”

Onderzoek naar De Mos loopt nog

Richard de Mos moest twee jaar geleden als wethouder in Den Haag opstappen omdat de rijksrecherche een onderzoek naar hem (en collega-wethouder Rachid Guernaoui) was begonnen wegens corruptie en ambtsmisbruik. De Mos ontkent in alle toonaarden en gaf zijn visie onder meer in het in januari verschenen boek ‘Mijn verhaal’. De Mos is nu fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de partij waarmee hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de grootste werd in Den Haag. Het onderzoek van justitie is nog altijd niet afgerond.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Afbeelding: het boek van De Mos.

Het zelfstandig opererende Tweede Kamerlid Wybren van Haga maakte begin deze maand de oprichting bekend van Belang van BV NL. Van Haga werd eerder uit de VVD-fractie gezet en sloot zich daarna aan bij Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet. Na een conflict met Baudet over onder meer diens corona-standpunten stapte Van Haga in mei uit FvD.

Wilt u meer lezen over gemeenteraadspolitiek in Den Haag? Koop dan de krant DHC bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van