Uitslag verkiezingen: De Mos niet, Grinwis wel naar Binnenhof

Richard de Mos heeft met zijn partij Code Oranje geen zetel voor de Tweede Kamer weten te bemachtigen. Met vrijwel alle stemmen geteld lijkt collega-raadslid Pieter Grinwis (ChristenUnie) het Binnenhof wel te halen.

Door

De exitpoll van woensdagavond zette de ChristenUnie nog op vier zetels. Met vrijwel alle stemmen geteld behouden de christenen toch hun vijf zetels. Grinwis, nu fractievoorzitter in de gemeenteraad, staat op plek vijf van de kieslijst.

De Mos, die de lijst van nieuwkomer Code Oranje aanvoerde, grijpt naast een plek in het parlement. ‘Helaas is Code Oranje blijven steken op een halve zetel,’ schreef hij woensdagnacht op Twitter. Hij bedankte de andere kandidaten, vrijwilligers en zijn kiezers.

 

De opkomst in Den Haag ligt hoger dan vier jaar geleden

 

Ook in thuishaven Den Haag valt de uitslag voor hem tegen. Volgens de voorlopige uitslag kreeg Code Oranje maar 1,7 procent van de Haagse stemmen. Met zijn lokale partij, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, werd De Mos drie jaar geleden de grootste bij de gemeenteraadsverkiezingen.

D66

Verzekerd van een Kamerzetel is Hanneke van der Werf, nu nog fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad. Spannend wordt het voor haar fractiegenoot Fonda Sahla, die op plek 27 van de D66-lijst staat. De exitpoll bedeelde precies 27 zetels toe aan de liberalen, maar inmiddels is de verwachte winst teruggebracht tot 24 zetels.

Na het tellen van alle stemmen kunnen er nog verschuivingen optreden. Zo zullen voorkeursstemmen, waarbij kandidaten die hun ‘eigen’ zetel hebben verdiend partijgenoten voorbijstreven, een rol gaan spelen. Ook de kabinetsvorming zal voor sommige kandidaten de weg naar de Kamer openen, wellicht ook voor Sahla. Bij de welhaast onvermijdelijke regeringsdeelname van D66 schuiven enkele kopstukken van de partij waarschijnlijk door naar het kabinet. Mogelijk komt zij dan alsnog in aanmerking voor een Kamerzetel.

De opkomst in Den Haag ligt hoger dan vier jaar geleden: 78 tegenover 75,6 procent.

Haagse kanshebbers

In aanloop naar de verkiezingen interviewde DHC twaalf Haagse kanshebbers van twaalf partijen. Het ziet ernaar uit dat Ingrid Michon (VVD), Hanneke van der Werf (D66), Derk Jan Eppink (JA21), Christine Teunissen (Partij voor de Dieren), Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) zijn verkozen.

Standaardportret
Bekijk meer van