Den Haag gaat drastisch ingrijpen op woningmarkt

De gemeente wil het grootschalig opkopen van woningen door beleggers tegengaan met een zelfbewoningsplicht. Een verhuurdersvergunning moet uitwassen op de huurmarkt tegengaan.

Door

Met deze plannen wil het stadsbestuur de ongebreidelde vastgoedhandel een halt toe roepen, waardoor steeds meer koopstarters aan het kortste eind trekken en sommige wijken achteruitgaan. De gemeente gaat in (nog onbepaalde) buurten een ‘opkoopbescherming’ invoeren. Kopers mogen de woning dan vijf jaar lang niet verhuren, in feite een zelfbewoningsplicht. Een uitzondering geldt voor verhuren aan naaste familie.

Daarnaast hebben verhuurders voortaan een vergunning nodig om woningen te mogen verhuren. Daarmee wil de gemeente optreden tegen misstanden, zoals intimidatie, discriminatie of woekerhuren.

 

Iedere woning die door een belegger wordt gekocht, gaat ten koste van starters of mensen met een middeninkomen
Martijn Balster, wethouder

 

Met zijn plannen loopt wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) vooruit op landelijke wetgeving. In februari werd bekend dat het ministerie van Binnenlandse Zaken werk maakt van een verhuurdersvergunning. Vorige week stemde de Tweede Kamer in met een amendement om opkoopbescherming versneld mogelijk te maken. Alleen Forum voor Democratie was tegen. ‘In de huidige krappe woningmarkt in Den Haag gaat iedere woning die door een belegger wordt gekocht, ten koste van de mogelijkheid voor starters of mensen met een middeninkomen om die woning te kopen,’ schrijft Balster aan de gemeenteraad.

Dat gebeurt op grote schaal, bleek deze week. Vorig jaar kochten particuliere vastgoedbeleggers een recordaantal woningen, meldde consumentenprogramma ‘Kassa’ op basis van onderzoek van het Kadaster. Nergens was hun bedrijvigheid relatief zo groot als op de Haagse woningmarkt.

Verkamering

Met drastisch ingrijpen wil de gemeente het tij keren. In afwachting van landelijke wetgeving zet de gemeente de aangekondigde maatregelen in de steigers. Het streven is dat de opkoopbescherming op 1 januari 2022 ingaat. De verhuurdersvergunning moet er eind dat jaar komen.

Intussen stelt de gemeente paal en perk aan ‘verkamering’. Hierbij worden woningen per kamer verhuurd aan bijvoorbeeld studenten of arbeidsmigranten. Vorig jaar dwong de gemeenteraad al een tijdelijke verbod af. Nieuw beleid zit in de pijplijn. In wijken die ‘kwetsbaar’ zijn of waar al 5 procent van de woningen verkamerd is, mag er straks niks meer bij. Dat geldt inmiddels voor 23 van de 44 wijken, blijkt uit een overzicht dat deze week naar de raad is gestuurd. De meest verkamerde buurten van Den Haag zijn Groente- en Fruitmarkt (17,7 procent) en Transvaal (16,1 procent).

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van