Tweede Kamerverkiezingen: VVD wint ruim in Rijswijk en Zoetermeer

De VVD deed het tijdens de Tweede Kamerverkiezingen niet alleen goed in Den Haag, ook in de randgemeenten boekten de liberalen succes.

Door

In Wassenaar is de VVD opnieuw met overmacht de grootste geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij van Mark Rutte kreeg er bijna 37 procent van de stemmen. Dit is iets minder dan vier jaar geleden, toen de VVD 41 procent van het villadorp achter zich wist te krijgen. D66 behaalde de grootste winst in Wassenaar: 15 procent van de inwoners stemde op de partij van Sigrid Kaag, 5 procent(punt) meer dan bij de Kamerverkiezingen van 2017.

Ook succes voor de VVD en D66 in Voorschoten, al is de winst voor de VVD ook hier minder groot dan vier jaar geleden. In 2017 kreeg de partij 30 procent van de stemmen, dit jaar 27 procent. D66 werd tweede door te stijgen van 16 naar 20 procent.

Een ander beeld in Westland. Weliswaar is ook hier de VVD de grootste (ruim 30 procent) en steeg D66 (naar 10 procent), maar hier moet de partij van Kaag de PVV en het CDA voor zich dulden. In de overige buurgemeenten laat D66 deze partijen wel achter zich.

Rijswijk is een van de weinige plaatsen in de regio waar de VVD nóg groter is geworden dan in 2017. Toen kregen de liberalen 22 procent van de stemmen, nu 1 procent meer. Ook in Rijswijk is D66 de tweede partij, wat ten koste gaat van de PVV, die maar liefst 5 procent verliest (van 18 naar 13). Dit geldt ook voor Leidschendam-Voorburg: eerst de VVD (27) en dan D66 (19 procent).

VVD wint in Zoetermeer

Ten slotte Zoetermeer: hier is de extra winst van de VVD wel zichtbaar. De partij kreeg een kwart van de stemmen, ten opzichte van 23 procent in 2017. In lijn met de landelijke uitslag (en dus ook met de meeste Haagse randgemeenten) werd D66 in Zoetermeer tweede, met 15 procent. Dit gaat vooral ten koste van het CDA en de PVV. Opvallend is de opmars van Forum voor Democratie (FvD) in Zoetermeer; de partij van Thierry Baudet haalde (met 6 procent) ruim twee keer zoveel stemmen als in 2017.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. 

Standaardportret
Bekijk meer van