Hogere boete voor dumpen afval

In antwoord op de aanhoudende vuilnisoverlast kondigt het stadsbestuur nieuwe maatregelen af. De boete voor het dumpen van afval gaat omhoog naar 200 euro en er komt een proef met cameratoezicht.

Door

Dit staat in het voorstel dat wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, buitenruimte)  naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De boete voor het ‘bijplaatsen’ van vuilniszakken naast ondergrondse restafvalcontainers (orac’s) gaat omhoog van 126 euro naar 200 euro. ‘Wie niet horen wil, moet maar voelen,’ stelt Bredemeijer in een persbericht. Volgens hem blijft een kleine groep ‘viespeuken’ zich schuldig maken aan dumping. Jaarlijks worden zo’n 5000 vuilniszakken doorzocht, die tot 3500 boetes leiden. De opbrengst van de boeteverhoging steekt het stadhuis weer in de afval-aanpak.

De maatregel volgt op aanhoudende klachten over wat inmiddels de Haagse afvalcrisis is gaan heten. Zeker nu de meeuwen hun slag slaan, is de overlast groot. Met name in Transvaal, de Schilderswijk en het Laakkwartier nemen de stapels vuilniszakken, dozen en afgedankte huisraad onthutsende proporties aan. Nu al steekt de gemeente haar energie goeddeels in deze drie wijken. Zo wordt de meerderheid van alle gedumpte zakken en dozen hier opgepikt, blijkt uit gemeentecijfers. Het betrekkelijk kleine Transvaal is goed voor 16 procent van het grofvuil.

‘Geen panacee’

Ook gaat de gemeente experimenteren met cameratoezicht. Dit naar aanleiding van een PVV-motie om camera’s in te zetten bij afvalhotspots, toen vanwege rattenoverlast. Verwacht ‘geen panacee om bijplaatsingen tot nul terug te brengen’, schrijven de onderzoekers die de maatregel wogen. Cameratoezicht is duur en de pakkans is klein. ‘Op heterdaad betrappen vergt een grote investering in beschikbaar personeel en het herkennen van bijplaatsers op basis van hun uiterlijk is ook maar mondjesmaat mogelijk.’ Van camera’s gaat vooral een afschrikwekkende werking uit, voorspellen de onderzoekers. Hoe effectief dat is, moet uit de proef blijken. Een experiment met het inzetten van boa’s in burger buiten kantooruren loopt al.

 

Wie niet horen wil, moet maar voelen.
Hilbert Bredemeijer (wethouder)

 

Aan inspanningen van het stadhuis geen gebrek. Er zijn actieplannen, publiekscampagnes, bewonersinitiatieven, stadsdeelprogramma’s en bijna duizend betrokken medewerkers van de gemeente. Nóg meer capaciteit is niet de oplossing, schrijft Bredemeijer. Hij stelt voor de troepen gerichter in te zetten met behulp van data. Veel staat nog in de kinderschoenen, maar eind dit jaar zullen alle 6700 orac’s zijn uitgerust met sensoren die meten hoe vol ze zitten. Zo kan de gemeente besluiten welke containers vaker geleegd moeten worden, en welke juist minder vaak.

Afval bij orac’s

Op tafel ligt ook de mogelijkheid om op zondag rommel op te ruimen. Bijplaatsingen bij orac’s worden in het weekend alleen op zaterdag opgehaald bij beruchte hotspots en plekken waarvan melding is gedaan. Gezien de zooi die maandagochtend het straatbeeld ontsiert, wilde de raad weten wat het kost om ook zondags de ophaaldiensten op pad te sturen. Een flinke duit, zo blijkt: ruim zeven ton per jaar. Zou het alleen om de hotspots gaan, dan kost het de gemeente jaarlijks 440.000 euro. Een besluit ligt er nog niet. Wel is zeker dat een melding doen na de zomer eenvoudiger wordt. Een makkelijke applicatie vervangt dan het nu als bureaucratisch ervaren meldingsformulier.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de krant van 15 juli 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van