Peiling: De Mos de grootste, kleinste meerderheid voor coalitie

Als er nu verkiezingen zouden zijn, blijft Hart voor Den Haag/Groep de Mos de grootste partij in de Haagse gemeenteraad met negen zetels. Dat suggereert een eerste peiling van I&O research in opdracht van de gemeente.

Door en

Het CDA verliest volgens het onderzoek van I&O twee zetels en houdt er slechts één over. Van de mensen die vier jaar geleden op de christendemocraten stemden, zegt maar 27 procent van plan te zijn dat nu weer te doen. De PvdA wint twee zetels (van drie naar vijf) en zal de peiling ervaren als een welkom duwtje in de rug. De partij Denk, die in maart voor het eerst meedoet, komt virtueel met drie zetels binnen.

Als deze peiling waarheid wordt, zou de huidige coalitie van VVD (-1), D66 (+0), GroenLinks (+0), CDA (-2) en PvdA (+2) de krapst mogelijke meerderheid behouden in de gemeenteraad (23 van de 45 zetels). De coalitie die in 2018 van start ging maar viel door het corruptieonderzoek naar de twee wethouders van Hart voor Den Haag, zou op een ruimere meerderheid uitkomen van 26 zetels.

Klik op tabel om groter te maken. (Infographic: hansfresen.vormgeving)

De andere nieuwkomer waarvan veel wordt verwacht, is Forum voor Democratie. Zij halen in de peiling (nog) niet de kiesdrempel. Ook de andere nieuwe partijen hebben nog niet voldoende stemmen gehaald. Van de partijen die in 2018 zijn verkozen, zou 50Plus het deze keer ook niet halen.

I&O onderzocht ook welk thema mensen het belangrijkste vinden bij deze verkiezingen. Met stip op één staat ‘betaalbaar wonen’ met 39 procent. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2018 (19 procent). Op korte afstand staat veiligheid, criminaliteit en openbare orde (36 procent). Daarna volgen verkeer, parkeren en bereikbaarheid (19 procent) en duurzaamheid, klimaat en energiebesparing (18 procent).

Zwevende kiezer

Deze peiling, met in totaal 728 respondenten, is de eerste van twee onderzoeken die I&O zal doen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Ruim een vijfde van de ondervraagden zegt nog geen keuze te hebben gemaakt. Zwevende kiezers genoeg, dus.

Daar komt bij dat de peiling een foutmarge heeft van één of twee zetels. Hart voor Den Haag van Richard de Mos komt nu als grootste uit de bus, maar zou dus ook op zeven of elf zetels uit kunnen komen. Er zou ook nog een vertekening kunnen zitten in de peiling. Mensen zeggen bijvoorbeeld minder snel dat ze op de PVV of Forum van Democratie zullen stemmen. Ook worden bepaalde groepen niet goed bereikt door de onderzoekers.

 

DHC kieswijzer voor zwevende Haagse kiezer

Over anderhalve maand mogen we weer. Het stemhokje in, rood potlood in de hand en voor onze neus een uit de kluiten gewassen stembiljet met daarop 20 partijen. Word daar maar eens wijs uit. Zeven op de tien kiezers weten nog niet wat ze gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. De redactie van DHC heeft daarom een kieswijzer gemaakt voor de zwevende Haagse kiezer. Onze wijzer kijkt niet naar wat partijen beloven, maar naar wat ze de afgelopen vier jaar stemden.

Doe de DHC-kieswijzer

 

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van