Op campagne met ChristenUnie/SGP: blauwe jassen en oranje bloemen

De ChristenUnie/SGP deelt bloemen uit. “Je moet er vooral lief bij lachen.”

Door

Met in beide handen een krat gerbera’s zetten een stuk of tien vrijwilligers en kandidaat-raadsleden van de ChristenUnie/SGP koers richting de Haagse binnenstad. De 1500 bloemen die staan opgesteld in het Atrium van het stadhuis worden ‘s middags uitgedeeld. En dat doet de fractie niet zomaar: het is Internationale Vrouwendag, en de bloemen zijn dan ook voor de vrouwen op straat. “Er zijn ook wel een paar mannen die er graag een willen,” vertelt Hannelore van Koeveringe (21), vrijwilliger met een oranje sjaal. “En die krijgen er dan heus ook wel een.”

Omdat de kratten nogal zwaar zijn, houdt de groep halt voor de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Vanaf daar verspreiden de vrijwilligers zich – met een flinke hoeveelheid gerbera’s in beide handen – over het centrum. De 24-jarige Antonie Bargeman (nummer 7 op de lijst) heeft al snel een hele bos op straat uitgedeeld. “Je moet er vooral lief bij lachen,” zegt hij over zijn verspreidingsstrategie. “Dat is mijn geheim.”

Windjack

Bijzonder aan de ChristenUnie/SGP is dat de twee landelijke partijen in de Haagse gemeente samen optrekken. Dat betekent dat er zowel mensen van de ChristenUnie als van de SGP op de kieslijst staan. En die verschillende achtergrond vertaalt zich in campagnetijd in twee soorten outfits: leden van de ChristenUnie dragen een cyaanblauw windjack, leden van de SGP houden het bij een oranje sjaal.

Nummer 8 op de gemeenschappelijke kieslijst, Mathilde van de Ridder (60), voert campagne in het blauw. Ze is van de afdeling ChristenUnie dus. “Wij hebben een mooie, winddichte jas,” zegt ze. “Terwijl de SGP een wat kouder jack heeft, dus die dragen vandaag sjaaltjes. Zij hebben wel weer mooie regenkleding, maar goed: het regent niet.”

 

Blauwe bloemen heb je nu eenmaal niet zoveel
Mathilde van de Ridder

 

De blauwe jassen zijn ook flink in de meerderheid ten opzichte van de oranje sjaals. En toch lijkt het alsof de SGP-vleugel zijn stempel wel op de kleur van de gerbera’s heeft gedrukt; die zijn namelijk oranje. Dat kan Van de Ridder niet helemaal ontkennen: “We wilden de SGP nu even in het zonnetje zetten,” lacht ze. “En blauwe bloemen heb je nu eenmaal niet zoveel.”

Kritische vraag

Intussen heeft zich bij nummer 7 Bargeman een eerste man gemeld voor een gerbera. “U wilt ook een bloem, meneer?”, vraagt Bargeman. De 75-jarige Willem Kruijff wil inderdaad een bloem, die hij – zo belooft hij plechtig – netjes aan zijn vrouw zal geven. En hij grijpt de gelegenheid ook aan om Bargeman eens een kritische vraag te stellen. “Noem mij nou eens een partij die echt goed is,” zegt hij tegen Bargeman, die een jas van de partij met heel groot ‘ChristenUnie’ op de borst draagt. Hij hoeft de door Kruijff gegeven voorzet alleen maar in te koppen: “De ChristenUnie/SGP natuurlijk, meneer!”

Een klein uur later zijn de oranje gerbera’s door de hele binnenstad verspreid: er lopen mensen met de bloem richting het station, het Binnenhof en zelfs op de Grote Markt, een paar honderd meter verderop. De 24-jarige Elisa van Dam (nummer 3) heeft de hele tijd bij de bloemenverzamelplek voor de bibliotheek gestaan. Mensen komen inmiddels zelf langs om een exemplaar te vragen. En ook steeds meer mannen, valt haar op. En Van Dam is de beroerdste niet, dus ook zij krijgen een gerbera op Internationale Vrouwendag. “Ze zullen thuis wel iets goed te maken hebben.”

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart gaat redacteur Tijmen van den Born mee op campagne. Op de website doet hij verslag van zijn belevenissen.

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van