PvdA rennend op campagne: ‘Ik wil vooral lekker in beweging blijven’

PvdA-lijsttrekker Martijn Balster voert hardlopend campagne. Dat er nauwelijks iemand op straat is, maakt hem en zijn partijgenoten niet uit. “We worden zo vanzelf echte roodrunners.”

Door

“Dat is toch de PvdA-gedachte: we gaan net zo snel als de langzaamste het volhoudt,” zegt Nils Nijdam (38). Hij staat op het punt om met een groepje hardlopers van de PvdA Den Haag de Bezuidenhoutseweg over de steken. “Kennen jullie nog meer hardloopmetaforen?”, roept hij boven de gierende wind uit naar zijn medelopers. “Ik struggle en kom boven,” suggereert de 40-jarige Meike Bokhorst lachend. “Oh ja,” beaamt PvdA-lijsttrekker Martijn Balster (41). “Maar dat is onze achterban, hè. Onze achterban moet altijd knokken.”

Het PvdA-hardlooprondje is een staaltje politieke efficiëntie van Balster. Iedere zondag van half januari tot de CPC Loop – die stond gepland voor 13 maart, maar is inmiddels afgelast – rent hij door een wijk in de stad. Deze week is dat Haagse Hout. Roodrunner, heet het evenement, verwijzend naar de partijkleur van de PvdA. Een combinatie van trainen en campagne voeren dus, hoewel dat laatste niet echt aan de orde is. De mensen die meelopen, zijn zonder uitzondering PvdA’ers. En het weer is dusdanig slecht, dat er verder nauwelijks iemand op straat is. Het sportieve deel is voor Balster dan ook het belangrijkst: “Ik wil vooral lekker in beweging blijven.”

Jasjes

Bij een evenement dat Roodrunner heet is het vanzelfsprekend niet de bedoeling om in een andere kleur te verschijnen. Dat is voor Nijdam in principe geen probleem, ware het niet dat het zo ongeveer de koudste dag van het jaar is. “Ik heb verschillende hardloopjackjes,” legt hij uit. “En mijn warmste had ik laatst weer aan, dat is een gele. Maar de opdracht was: doe een rode aan. Nu loop ik in mijn voorjaarsjasje, maar ik verkleum zo ongeveer.”

 

Nu loop ik in mijn voorjaarsjasje, maar ik verkleum zo ongeveer.
Nils Nijdam

 

Snel door dus. Anders slaat de kou op de spieren, dat is voor de loper funest. Maar er wordt nogal eens stilgestaan, want Balster – wethouder wonen, wijken en welzijn – heeft een route langs allerlei bouw-, woon- en welzijnsprojecten in de stad uitgestippeld. Zo doet de groep bijvoorbeeld een wijkcentrum aan het Jan van Riebeekplein aan. “Hier zie je de kleine resultaten van de PvdA,” wijst Balster op de voortuin van een woning met dichte gordijnen in de straat.” Bokhorst vult hem aan. “Het was hier een grote wirwar van onkruid en struiken. We hebben er nu allemaal tegels neergelegd, op verzoek van de bewoner.”

Sociale media PvdA

Die bewoner steekt, als de groep enige tijd voor het huis stilstaat, haar hoofd achter de gordijnen vandaan. De drijfnatte PvdA’ers worden zo snel niet herkend, ook niet met hun rode hardloopkleding aan.

“Zullen we even een teamfotootje maken?”, vraagt Balster als de groep op een volgende plek heeft haltgehouden. Voor op de sociale media van de PvdA, zodat er in ieder geval wat mensen getuige zijn van de barre campagnetocht. Een goed moment voor een foto is het ook, want de gezichten van de lopers beginnen steeds meer de partijkleur aan te nemen. “Ja,” wijst Balster op zijn door de kou bewerkte wangen, “zo worden we vanzelf echte roodrunners.”

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart gaat redacteur Tijmen van den Born mee op campagne. Op de website doet hij verslag van zijn belevenissen.

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van