GroenLinks op campagne: ‘We willen graag weten wat er leeft in de wijk’

Met een grote groep vrijwilligers trok GroenLinks langs de deuren in de Bomen- en Bloemenbuurt. “GroenLinksers zijn actiebereid.”

Door

De bewoners van de Papaverhof in de Bomen- en Bloemenbuurt hebben weinig te klagen. Goed, er zaten vroeger weleens wat hangjongeren op de bankjes voor het groene middenplantsoen, maar die zijn inmiddels weggehaald. En met de exit van de zitplaatsen verdwenen de overlastveroorzakers ook. Toch heeft de 84-jarige Henk Withoos een wel heel bijzondere klacht, over een boom aan de rand van het plantsoen. “Die is veel te hoog,” vertelt een geërgerde Withoos. “Dat is gevaarlijk, want er hoeft maar een rukwind te komen en dan sneuvelt er een huis. En we wonen hier in een monument, hè?”

Die monumentale status geldt voor alle huizen in de Papaverhof. Ze zijn ontworpen door De Stijl-architect Jan Wils en gebouwd in 1921. Wanneer de campagne van GroenLinks op zaterdagmorgen bij Withoos op de stoep staat, is hij nog gehuld in ochtendjas en bijpassende pantoffels. Dat hij niet helemaal de aangewezen partij voor zijn deur heeft om een vrijstaande boom om te hakken, realiseert Withoos zich ook. “GroenLinks gaat me hier vast niet mee helpen, nee,” zegt hij. “Maar ik heb het toch maar gezegd, want ik vind echt dat hij weg moet.”

Type mens

Een klein uur eerder heeft een groep GroenLinkers zich gemeld op het Goudenregenplein. In totaal zijn ze met vijftien man, klaar om de zorgen van de buurt aan te horen en te noteren. “Dat zegt veel over ons,” vertelt een man in een jas van de partij trots over de opkomst. “GroenLinksers zijn actiebereid. Dan komt D66 aanzetten met twee of drie man, weet je wel,” grinnikt hij. “Wij zijn altijd met meer. Dat komt, denk ik, door het type mens dat GroenLinks aanspreekt, een andere verklaring heb ik er ook niet voor.”

Na een kort introductiepraatje van de chef-campagne trekken de groene jassen de wijk in. Het team splitst zich op in meerdere groepjes die allemaal een deel van buurt voor hun rekening nemen. Zo zijn de 24-jarige Wietse van de Bos en Jeanette Osseweijer (59) samen een duo. “We willen graag weten wat er leeft in de wijk,” vertelt Osseweijer. “Wat vinden de mensen goed gaan en wat niet? Aan de hand daarvan proberen we het gesprek op gang te krijgen.”

Op campagne

Bij het eerste huis waar Osseweijer en Van de Bos aanbellen, doet een oudere mevrouw open. Ze blijkt al jaren bij GroenLinks aangesloten te zijn. “Dat moeten jullie toch weten, dat ik lid ben van de partij?”, zegt ze verongelijkt tegen de vrijwilligers. “We hebben meer dan 1400 leden in Den Haag, mevrouw,” reageert Osseweijer verontschuldigend. “Het is best wel moeilijk om die allemaal bij naam en van gezicht te kennen.” Een afdoende verklaring, dat vindt de bewoner van het huis ook. Osseweijer en Van de Bos laten nog een poster voor op het raam achter. De eerste stemmer in de buurt is in ieder geval binnen, hoewel dat zonder de campagnevoerders ook wel was gelukt.

Tegen de 84-jarige Withoos is intussen geen campagnevoerder opgewassen. Hij gaat niet op GroenLinks stemmen en ook over de boom is het laatste woord nog niet gezegd. “Ik heb al meerdere keren bij de gemeente aangeklopt, zonder resultaat voorlopig. De vorige keer stemde ik op de VVD, maar dat valt me ook zwaar tegen,” uit hij zijn ongenoegen. “Daarom stap ik nu maar over naar de partij van Wilders.”

Of de Haagse PVV met de stem van Withoos met een gierende kettingzaag naar de Papaverhof komt, valt te bezien. De boom staat er intussen onbewogen bij, zonder blad nog in februari. Hij heeft storm Corrie in ieder geval overleefd. Dus die rukwind, die moet wel van heel goeden huize komen.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart gaat redacteur Tijmen van den Born mee op campagne. Op de website doet hij verslag van zijn belevenissen.

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

 

Standaardportret
Bekijk meer van