Wegwijs in het IJspaleis: DHC lanceert politieke podcast

Als de campagne is gevoerd en de stemmen zijn geteld, wat gebeurt er dan? Voor de meeste mensen verdwijnt de gemeentepolitiek weer naar de achtergrond. Maar eigenlijk begint het in het stadhuis – het IJspaleis – dan pas echt. Duik met DHC in de formatie met ‘Wegwijs in het IJspaleis’ de podcast.

Door

Elke vier jaar is er even extra aandacht voor de lokale politiek. Maar vaak wordt het toch gezien als tussentijdse peiling voor landelijke partijen om te zien hoe ze ervoor staan bij de kiezer. Onterecht. In de raad wordt bepaald waar er huizen komen en voor wie, hoe groen de stad is, wie er subsidie krijgt en hoeveel belasting we betalen, maar ook hoe de thuiszorg en de jeugdzorg in de stad geregeld is. De komende jaren komt daar de integratie van nieuwkomers (weer) bij, krijgt de gemeente te maken met de enorme omwenteling die de omgevingswet gaat zijn en zal de lokale politiek ook een grote rol spelen in de aanpak van de klimaatcrisis.

Genoeg reden om juist op te letten wat daar in ons stadhuis, het IJspaleis, eigenlijk gebeurt en hoe het allemaal werkt. De besluiten die de gemeenteraad neemt, hebben immers direct invloed op je dagelijkse leven. Daar komt bij: het gebeurt allemaal vlakbij, dus is het ook makkelijker om er invloed op uit te oefenen. Toch? In Wegwijs in het IJspaleis kijken we naar de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Wat gebeurt er als alle stemmen geteld zijn? Wie en wat bepaalt wat er de komende vier jaar gaat gebeuren in Den Haag? Waarom? In Den Haag is het nooit saai en voor politieke spelletjes en intrige ben je in Den Haag aan het goede adres.

 

Podcast aflevering 1: ‘Nooit saai in Den Haag’

In aflevering één hebben we het met verslaggever Jeroen van Raalte over de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen onder de sluier van de oorlog in Oekraïne en blikken we vooruit op een spannende formatie. Één ding is zeker: het is nooit saai in Den Haag. Lokale politiek is enorm belangrijk, maar hoe werkt het precies? De horrorweek uit 2019 komt uitgebreid langs.

‘Wegwijs in het IJspaleis’ is mede mogelijk gemaakt door Stichting Luis in de Pels.

Weet u al wat u gaat stemmen? Doe de kieswijzer van DHC. Die kijkt niet naar wat partijen in de campagne beloven, maar hoe ze de afgelopen vier jaar daadwerkelijk hebben gestemd.

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

 

Standaardportret
Bekijk meer van