Slotpeiling: D66 krijgt gewenste tweestrijd met De Mos

Ook de slotpeiling voorspelt dat Hart voor Den Haag/Groep de Mos volgende week de meeste zetels wint bij de gemeenteraadsverkiezingen. Als grootste progressieve partij hint D66 op een tweestrijd.

Door

Volgens de tweede (en laatste) peiling van I&O Research kan de partij van Richard de Mos rekenen op een kleine 18 procent van de stemmen, goed voor zo’n negen zetels. In het kielzog volgt D66, die volgens de peiling met ruim 14 procent op zeven zetels zou uitkomen. In januari was het nog de VVD die op plek twee kwam.

De slotpeiling, gehouden tussen 15 en 27 februari onder ruim 1200 Haagse kiezers, toont kleine verschuivingen. Het CDA, dat vorige keer wel erg laag uitviel, scoort nu rond de 5 procent. De PvdA, die in de eerste peiling vijf virtuele zetels zag glanzen, moet het nu met eentje minder stellen. Voor nieuwkomer Denk valt de slotpeiling vies tegen (3,9 procent), terwijl de Partij voor de Dieren mag dromen van een verdubbeling naar vier zetels.

 

We mikken op zo veel zetels dat ze niet om ons heen kunnen
Richard de Mos, lijsttrekker Hart voor Den Haag

 

Tweestrijd

Afgaande op de steekproef koerst de raadsverkiezing af op een tweestrijd tussen Hart voor Den Haag en D66, waarbij De Mos overigens fier aan kop lijkt te gaan. Voor D66 is dat een welkom beeld. In januari stuurde de partij aan op een tête-à-tête ‘tussen de grootste progressieve partij en de grootste rechtspopulistische partij’, zo verkondigde D66 in een persbericht. In reactie op de slotpeiling afficheert de partij zich opnieuw als ‘de enige progressieve uitdager’ van De Mos.

“Het is een duidelijke keuze,” zei D66-lijsttrekker Robert van Asten in de raadzaal. “Ga je voor populisme en de onzekerheid van een rechtszaak, of kies je voor progressief beleid?” De Mos ziet dat veel partijen met hem bezig zijn. “Wij vertellen gewoon ons eigen verhaal. We mikken op zo veel zetels dat ze niet om ons heen kunnen.”

Tekst gaat verder onder grafiek.

peiling

Infografiek: hansfresen.vormgeving, bron: I&O Research

Hoewel je peilingen met een korreltje zout moet nemen, geven ze een indruk van hoe de kaarten ervoor liggen. Misschien wel het veelzeggendst is dat nog altijd een op de vijf kiezers geen keuze heeft gemaakt. Onder de twijfelaars zijn vooral links-progressieve kiezers, aldus hoofdonderzoeker Peter Kanne. De laatste campagnedagen zijn er dus veel zetels te winnen.

Oorlog in Oekraïne

Inmiddels wordt die verkiezingscampagne overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. Campagnevoerders merken het als ze langs de deuren gaan: de belegering van Kiev houdt menigeen meer bezig dan pak ’m beet de sloop in Zuidwest. In deze internationale crisis hebben de grote kranten, journaals en talkshows weinig oog voor de lokale stembusgang.

En de gemeenteraadsverkiezingen kampen al met een imagoprobleem. Vier jaar geleden kwam minder dan de helft van de stemgerechtigde Hagenaars opdraven. In Laakkwartier en Moerwijk lag de opkomst zelfs onder de 30 procent. In de peiling geeft 68 procent van de ondervraagden aan ‘zeker wel’ te gaan stemmen. Dit klinkt veelbelovend, maar schijn bedriegt: vier jaar geleden zei eenzelfde percentage dat. Vooral jongvolwassenen slaan het stemmen over.

 

Misschien krijgt de VVD de 'premierbonus', nu partijleider Rutte optreedt op het wereldtoneel

 

Voor de Hagenaars die op 14, 15 en 16 maart wél hun stem gaan uitbrengen, is de vraag in hoeverre zij zich laten leiden door landelijke of zelfs internationale kwesties. De VVD lijkt landelijk iets beter te scoren nu kopstuk Mark Rutte optreedt op het wereldtoneel, al zie je dat niet terug in de Haagse slotpeiling (die grotendeels vóór de Russische invasie is afgenomen). Misschien zit er nog een ‘premierbonus’ in voor de liberalen, die nu een teleurstellende vijf zetels krijgen voorgespiegeld. “Ik verwacht dat het profijt zal meevallen,” aldus Kanne.

Binnenhofperikelen

Feit is dat Binnenhofperikelen hun stempel drukken op de lokale stembusgang. Voor de helft van de kiezers speelt de landelijke politiek een grote rol in hun keuze, blijkt uit opinieonderzoek van EenVandaag. Nu het vertrouwen in het Binnenhof laag is, overweegt bijna de helft van het Nederlandse electoraat een stem op een lokale partij. Een derde van die kiezers ziet dit als proteststem tegen het kabinet, aldus EenVandaag.

Ook Forum voor Democratie moet het hebben van landelijke thema’s, met name het coronabeleid. Op lokale kwesties is de partij bepaald niet onderscheidend: het Haagse verkiezingsprogramma matcht woordelijk voor 70 procent met dat van Beverwijk. Ironisch genoeg kan een zaak die nóg verder afstaat van het IJspaleis – de Russische aanval op Oekraïne, die partijleider Baudet weigert te veroordelen – voor Forum een spelbreker blijken. Ook in de slotpeiling haalt de partij de kiesdrempel niet.

Weet u al wat u gaat stemmen? Doe de kieswijzer van DHC. Die kijkt niet naar wat partijen in de campagne beloven, maar hoe ze de afgelopen vier jaar daadwerkelijk hebben gestemd.

Standaardportret
Bekijk meer van