Hart voor Den Haag op campagne: groot feest in Texas achter de duinen

De verkiezingen zijn volgende week pas, maar het feest wordt bij Hart voor Den Haag al gevierd. “Ze gaan echt heel hoog komen.”

Door

De 48-jarige Frans Buijs kijkt met een flauwe glimlach om zijn lippen voor zich uit. Er is net met een enorme knal een confettikanon afgegaan, en terwijl de groengele papiersnippers neerdalen, zet de dj de muziek nog maar eens een tandje harder. “Dit is toch mooi!”, roept Buijs, die nauwelijks boven de bonkende beat uitkomt. Voor hem staan ruim honderd Hart voor Den Haag/Groep de Mos-supporters. Ze zwaaien met vlaggetjes in de kleuren van de stad en sommigen houden een bord omhoog waar ’15 zetels’ op staat. Maar dat vindt Buijs, lid van de partij, nog te conservatief ingeschat: “Vijftien zetels gaan ze zeker halen,” zegt hij. “Misschien zelfs nog wel meer.”

Buijs’ liefde voor Hart voor Den Haag begon een aantal jaren geleden. De gemeente dreigde een salsa-avond bij hem in de buurt stil te leggen vanwege geluidsoverlast en dat schoot hem in het verkeerde keelgat. Niet dat hij iets met salsadansen heeft overigens, dansen doet hij niet, maar het is volgens hem een principekwestie. “Het waren gewoon onschuldige, stijldansende mensen,” vertelt Buijs. “Dan denk ik bij mezelf: waar gaat dit nu eigenlijk over?” Lijsttrekker Richard De Mos sprong voor de salsadansers in de bres en Buijs is sindsdien fan: “Voor Richard is niks doen gewoon geen optie.”

Cheerleaders

Buijs is in sportcentrum De Uithof. Dat is op woensdagavond het decor van een campagne-rally Amerikaanse stijl. Zo wordt Rita Verdonk, de nummer 2 op de lijst van Hart voor Den Haag, consequent de ‘running mate’ van lijsttrekker De Mos genoemd. En de aankleding van de zaal doet ook denken aan een verkiezingsbijeenkomst à la Trump of Biden, respectievelijk de vorige en de huidige president van de Verenigde Staten. Compleet met ballonnen en drie cheerleaders in glitterkleding.

Maar dat is allemaal met een knipoog volgens nummer 3 op de lijst Ralf Sluijs. Hij praat de avond aan elkaar en heeft de lachers op zijn hand. Zeker als hij zo nu en dan een andere partij de maat neemt. Zo opent Sluijs een vraaggesprek met Verdonk als volgt: “Zeg Rita, jij zat bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, de VVD. Hoe voelt het nou om bij een echte volkspartij te horen?” De zaal buldert het uit, Verdonk schatert vrolijk mee en antwoordt dan serieus: “Ik heb me bij de VVD nooit zo thuis gevoeld als nu bij Hart voor Den Haag.” Ook daarvoor gaan de handen weer enthousiast op elkaar.

Gewonnen

Precies twee weken voor de laatste van drie verkiezingsdagen voelt het in De Uithof alsof Hart voor Den Haag al gewonnen heeft. Natuurlijk, ze moeten die vijftien zetels nog binnenslepen – en dat lukte sinds 2006 niemand meer, toen haalde de PvdA er vijftien – maar het geloof is er bij iedereen. Zo denkt Damiën Zeller, nummer 18 op de lijst, een flinke kans te maken om uiteindelijk in de raad te belanden. “Als we vijftien zetels halen en Hart voor Den Haag levert drie wethouders, dan zit ik erin,” zegt hij vol goede moed.

En die goede moed is ook bij de toeschouwers aanwezig. Misschien werkt het zo in campagnetijd: zegt een lijsttrekker vijftien zetels te gaan halen, dan denkt de achterban dat het er nóg meer worden. Of in ieder geval de achterban van Hart voor Den Haag. Een van de bezoekers heeft er in ieder geval alle vertrouwen in: “Ze gaan echt heel hoog komen,” zegt hij vol optimisme. “Ik denk dat ze zelfs de twintig aan gaan tikken.”

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart gaat redacteur Tijmen van den Born mee op campagne. Op de website doet hij verslag van zijn belevenissen.

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

 

Standaardportret
Bekijk meer van