Op campagne: ‘Er zit veel jonge energie in de PVV’

De PVV besluit de verkiezingscampagne met een flyeractie op de Haagse Markt. “Ik zei het toch, dat is Wilders!”

Door

PVV’er Machiel de Graaf (52) heeft vanmorgen goed ontbeten. “Een schaaltje kokosyoghurt met vruchtjes en granola, een bakje gemberthee met citroen en een cappuccino,” somt hij op. En hij voelt zich 25. “Er zit veel jonge energie in de PVV,” zegt De Graaf, die vanwege de warme lentezon zijn zwarte muts maar afdoet. “Maar bij mij is het wel extreem, hoor. Ik heb echt héél veel energie.”

En dat zou de Haagse PVV vandaag zomaar eens goed kunnen gebruiken. Een stuk of twintig vrijwilligers en partijgenoten flyeren op de Haagse Markt, samen met de landelijke fractievoorzitter Geert Wilders, die niet veel later per auto arriveert. Als hij het bijrijdersportier van zijn zwarte BMW opendoet, drommen de mensen rond hem samen: sympathisanten die een handtekening of foto willen, journalisten die hem wat willen vragen en een hele groep beveiligers. Dat zijn er, met de aanwezige politiemensen meegerekend, ongeveer dertig. Ze trekken even later gezamenlijk in kolonne over de Markt.

Provocatie

Het kost weinig verbeeldingskracht er een provocatie in te zien, de PVV die flyert op de grootste multiculturele markt van Nederland. Bij zijn entree wordt Wilders daarom niet alleen verwelkomd door enthousiaste partijgenoten, maar ook door de lokale afdeling van Denk, een partij met een islamitische grondslag. Adeel Mahmood – de nummer 5 op de lijst van Denk – heeft een bakfiets met daarop een speaker meegenomen, die hij op nog geen tien meter afstand van Wilders positioneert. Daaruit komt harde muziek met de tekst: ‘Stem Denk, Denk, Denk, Denk, Denk, Denk, Denk.’

Mahmood houdt intussen een linnen tasje met dezelfde tekst – ‘Stem Denk’ – omhoog richting Wilders. “We heten hem welkom in onze thuishaven,” zegt Mahmood met een flauwe glimlach en het tasje nog boven zijn hoofd. Een warm welkom is het volgens hem niet, maar dat is geenszins de bedoeling. “We zijn hier gewoon campagne aan het voeren. Wat Wilders doet, maakt ons helemaal niet uit, maar we laten hem wel weten dat we niet weggaan.”

 

Ik hoef toch niet aan de kant te worden geduwd voor Geert Wilders!
Farid Azarkan

 

En zo wordt er over en weer wat uitgedaagd. Dat komt tot een kookpunt als Wilders de markt oploopt, omgeven door bewakers en beveiligers. Toeval of niet, maar Farid Azarkan – Tweede Kamerlid en landelijk fractievoorzitter van Denk – staat in de buurt van de ingang met een potentiële kiezer te praten. De politie, die er samen met Wilders langs wil, duwt hem hardhandig weg. Dat gaat Azarkan te ver: “Ik hoef toch niet aan de kant te worden geduwd voor Geert Wilders!”, roept hij woedend uit.

Stomverbaasd

Intussen is Wilders het gesprek van de dag op de Haagse Markt. Al snel weet iedereen dat de PVV-politicus er is, hoewel sommigen het niet willen geloven. “Ik zei het toch, dat is Wilders!”, zegt een vrouw tegen haar stomverbaasde man, als het PVV-konvooi langstrekt. Hij kijkt verbijsterd voor zich uit: Wilders, op zijn Haagse Markt?

Wie zoekt, vindt al snel PVV-aanhangers tussen de stallen met marktkoopwaar. Bijvoorbeeld Michel (58) en Mirella (54) Heine, die samen een cosmeticakraam runnen. “Mijn stem gaat naar Wilders en die van hem naar De Mos,” wijst Mirella op haar man. “Of andersom,” vult Michel aan. “Op iemand anders stemmen we niet.”

Die laatste heeft wel wat aan te merken op de Haagse PVV, waarvan de twee de gemeenteraadsleden niet kennen. “Ze zijn zo anoniem,” zegt hij. “Ik weet bijvoorbeeld niet eens wie er op de Haagse lijst staat.” En daarom heeft hij een welgemeend advies voor de PVV, die zich volgens hem moet spiegelen aan een dictator uit de klassieke oudheid – zij het met een wat vrije interpretatie van diens woorden. “Zoals Julius Caesar vroeger al zei: ‘verdeel en heers.’ Dat moet Wilders ook doen; jonge, energieke jongens naar voren schuiven, en die de boel voor hem laten opknappen.”

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart gaat redacteur Tijmen van den Born mee op campagne. Op de website doet hij verslag van zijn belevenissen.

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van