Nur Icar, Denk: ‘Wij kiezen ervoor te investeren in kwetsbare groepen en wijken’

Zij trekken de kar en moeten zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. In aanloop naar de verkiezingen interviewt DHC de lijsttrekkers. In deel 5: Nur Icar (36), lijsttrekker Denk.

Door

Stel, Denk heeft het voor het zeggen. Wat is uw eerste prioriteit?

“Zorgen dat de stad schoon is en kwetsbare mensen worden gehoord en geholpen. Ik ben een politiek vluchteling (uit Somalië, red.). Ik weet wat armoede is, hoe het is om te wonen in een achterstandswijk, om met twee-nul achter je leven op te bouwen, om naar een ‘zwarte’ school te gaan. Die ervaring neem ik mee naar het IJspaleis. Dat is nodig.”

 

Discriminatie is het hoofdthema van uw campagne. Hoe wilt u dat aanpakken?

“Het probleem leeft sterk, al durft niet iedereen er open over te zijn. Ik heb het zelf meegemaakt op het hbo, met de politie en in het bedrijfsleven. Op het stadhuis wordt wel gerept van inclusiviteit en discriminatiebestrijding, maar het is altijd vrijblijvend. Er worden nooit harde maatregelen genomen, zoals het uitsluiten van bedrijven die aantoonbaar discrimineren. Wij willen een wethouder daarvoor verantwoordelijk maken, dat diegene wordt afgerekend op concrete doelen. Alleen drastische maatregelen gaan helpen.”

 

In het partijprogramma richt Denk zich rechtstreeks tot bewoners van de wijken op het ‘veen’. Zijn zij ondervertegenwoordigd?

“Wij zijn er voor iedereen, dat is ook onze campagneslogan, maar je ziet dat bepaalde groepen weinig meetellen. Neem de wegafsluitingen in de Schilderswijk. De D66-wethouder heeft daar allemaal mooie ideeën over, maar of er in de wijk zelf draagvlak is, heeft hij niet onderzocht. Het is er gewoon doorheen gedrukt. Sommige meningen doen er minder toe.”

 

Amare heeft 220 miljoen euro gekost. Een prachtig gebouw, maar vijf minuten verderop staan mensen in de rij voor de voedselbank.
Nur Icar

 

Jullie hebben veel sociale plannen, zoals gratis ov voor minima en ouderen. Hoe willen jullie dat betalen?

“Het is een kwestie van keuzes maken. De gemeente heeft een miljardenbudget. Laatst ‘vond’ het college geld voor de parkeergarage aan de Apeldoornselaan. Wij kiezen ervoor te investeren in kwetsbare groepen en wijken, bijvoorbeeld in vijf winkelstraten in de Schilderswijk en Transvaal. Het gaat om prioriteiten. Amare heeft 220 miljoen euro gekost. Een prachtig gebouw, maar vijf minuten verderop staan mensen in de rij voor de voedselbank. Ik kan dat niet uitleggen.”

 

Op verzoek van de achterban zou nog maar één islamitisch geïnspireerde partij meedoen. Nu is er toch intern gedoe. Vreest u weer verdeeldheid?

“Nee, er is geen verdeeldheid. De roep was één partij en daar hebben Islam Democraten, Nida en de Partij van de Eenheid gehoor aangegeven. Dat er daarnaast negen nieuwe partijen meedoen, is hun goed recht.”

 

Denk kan een factor van betekenis worden in de formatie. Willen jullie besturen?

“Ja. Na vier jaar te hebben meegelopen, weet ik dat je meer kunt veranderen als je meebestuurt dan vanuit de oppositie.”

 

Zou u zelf wethouder willen worden?

“Ik sluit het niet uit.”

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van