Geert Tomlow, 50Plus: ‘Ik ben net als Ed en Willem Bever uit de Fabeltjeskrant’

Zij trekken de kar en moeten zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. In aanloop naar de verkiezingen interviewt DHC de lijsttrekkers. In deel 3: Geert Tomlow (67), mediator & medewerker provinciale fractie 50plus.

Door

Uw politieke carrière begon bij de PVV, hoe kwam u bij 50Plus?

Geert Tomlow: “Ik voelde de mogelijkheden en de capaciteit bij Wilders. Maar hij heeft er iets van gemaakt dat totaal niet mijn smaak is. Daarom botsten we. Je moest niet te veel vragen stellen, en dat zie je nog steeds. Die sekte die het is, die blijft maar in het stramien zitten. Ook Sebastiaan Kruis. 50Plus was voor mij ook een warm bad: allemaal lieve, oude mensen die struikelen en fouten maken.”

 

50Plus staat bekend als ruziepartij.

“Weet je hoeveel ruzie er is binnen de VVD? Dat hoor je nooit. Omdat ze hun banen willen houden. Mensen van veertig, die houden hun bek wel. Mijn generatie, die heeft alles al meegemaakt. Die oudjes zijn fel! Dat gaat af en toe mis. We hebben zoveel ellende gehad de afgelopen anderhalf jaar. Maar we zijn nog bij elkaar. En al een halfjaar geen ruzie meer, naar buiten toe. Een record! De ambitieuze piek is weggesaneerd. En de onderkant is sterker geworden.”

 

Wat heeft 50Plus te bieden?

“Lokalo’s zijn bezig met: kijk mij leuk zijn. Ik wil saaie raadsleden die gewoon hun werk doen. Als politicus ben ik net als Ed en Willem Bever. Dan zeggen de jonkies: huh?! Dat zijn de bevers uit de Fabeltjeskrant en die regelden alles.”

 

Wat wil je bereiken?

“De drie W’s: wonen, werken, welzijn. Help bijvoorbeeld mensen van mijn generatie met kleiner gaan wonen. Dan krijg je doorstroming. En gooi niet meteen de cv’s van voor 1960 weg. We zijn hele leuke mensen; we zijn uit de kinderen en MeToo kunnen we niet meer. Al dat potentieel! En de zorg begrijpelijk houden. Niet op je zeventigste nog klikklik, klakklak op een computer!”

 

We hebben het zwaar als 50Plus. Maar we kunnen een alternatief zijn.

Hoe gaat u alles betalen?

Geert Tomlow: “Dan moet je met potten gaan schuiven. Met de ozb bijvoorbeeld, of met het parkeergeld.”

 

Een bijzonder voorstel: jullie willen een numerus fixus in Den Haag.

“Ja. Dat is iets heel gewaagds. Driehonderdduizend huishoudens, zeggen wij, dan is het klaar. Vol.”

 

Maar dat kan toch niet?

“Zeker wel, met vergunningen. Je moet een reden hebben om hier te wonen. Waarom moet iedereen hier zitten? Dus maak je een matrix: Heb je hier familie wonen, heb je een baan hier? Ben je hier geboren? Zo niet, dan niet. Of als je toch per se wilt blijven, kan je ook nog zeggen: dan betaal je een soort boete. Een ander belastingstelsel bijvoorbeeld. Voor een tweede auto betaal je ook meer dan voor de eerste. Dat doen we niet om mensen te pesten, maar om de stad leefbaar te houden. Als we het niet doen, gaan we naar de kloten met alle torenflats en CO₂-uitstoot. Dan maak je van de stad een soort plofkip.”

 

Hoeveel zetels gaat u halen?

“We hebben het zwaar als 50Plus. Maar we kunnen een alternatief zijn. Als mensen genoeg hebben van de partijen die het nu landelijk slecht doen en ze willen hen daarop afrekenen…”

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van