Abdoel Haryouli, Haags Belang: ‘We zetten ons ook in voor het behoud van een kerk’

Zij trekken de kar en moeten zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. In aanloop naar de verkiezingen interviewt DHC de lijsttrekkers. In deel 1: Abdoel Haryouli.

Door

Abdoel Haryouli (37) splitste zich af van Denk en richtte de partij Haags Belang op.


Waar kunnen mensen u van kennen?

“Ondanks dat ik niet in de gemeenteraad zat, heb ik de afgelopen jaren een aantal dingen op de politieke agenda gekregen. De afvalproblemen in Transvaal bijvoorbeeld. Nu is dat een verkiezingsthema, maar in 2018 was niemand daarmee bezig. Wij wezen op onderliggende problemen, zoals overbewoning. We hebben getwitterd, media-aandacht gegenereerd en gedemonstreerd. Ook hebben we aandacht gekregen voor de zaak van Sabri Sertkaya, een gehandicapte man die geen geschikte woning kreeg. Hij werd benadeeld door regels uit de huisvestingsverordening. Partijen die daarvoor hebben getekend, wisten niet wat de consequentie was. Ik heb dat laten zien.”

Waarom vond u het nodig een eigen partij op te richten?

“Ahmed (El Hadioui, medeoprichter van Haags Belang, red.) en ik kunnen goed de koppeling maken tussen de wijken en de politiek. We zijn benaderbaar en we kunnen de bijbehorende politieke analyse maken. Zo kunnen we laten zien wat de pijnpunten zijn in de stad. Daarin vullen we de gemeenteraad aan.”

Wat kunnen mensen van Haags Belang verwachten?

“Wij gaan ervoor zorgen dat beleid beter aan zal sluiten op álle mensen in de stad. Je moet mensen uit de stad betrekken. Het moet duidelijker worden hoe belangrijk de gemeenteraad is en hoeveel invloed beslissingen hebben die daar genomen worden. Neem de energietransitie. Daar zitten we middenin, maar je moet wel iedereen meekrijgen. Je ziet veel deelauto’s in de Bomenbuurt. Dat is heel mooi, maar waarom kunnen we niet nu al mensen uit de Schilderswijk, Laak of Transvaal daarmee kennis laten maken?”

Hoe belangrijk is de islam voor Haags Belang?

“We zetten ons in voor godsdienstvrijheid. Dat is een grondrecht en het is belangrijk voor mensen, of dat nu gaat om hindoes, moslims of christenen. Dat is ons vertrekpunt. Dus we zetten ons in voor een islamitische begraafplaats, maar ook voor het behoud van een kerk die dreigt te verdwijnen.”


Welke partijen zijn uw concurrenten?

“Moeilijk. Lokaal speelt ideologie natuurlijk een kleinere rol. We staan op thema’s als wonen en zorg meer aan de linkerkant. We vinden dat je niet moet privatiseren, maar als gemeente sturend moet zijn. Op andere thema’s zijn we heel pragmatisch en oplossingsgericht. Je moet bijvoorbeeld niet alleen een anti-autobeleid voeren. Bied mensen een alternatief. Ov is heel duur: van Zuidwest, waar ik woon, naar het centrum kost ruim twee euro heen, en ook weer terug. Als je een gezin hebt, ben je zo twintig euro kwijt. Bij het stadhuis kun je voor drie euro per uur parkeren. Dan is de keuze snel gemaakt.”


De Partij van de Eenheid zit nu in de raad, maar stopt ermee. Zij geeft als stemadvies Haags Belang. Hun partij is controversieel, bent u blij met de steun?

“Ik waardeer de steun, maar we zijn heel verschillend. Arnoud van Doorn (leider van de Partij van de Eenheid, red.) heeft gezegd: ‘Ik stop en ik heb vertrouwen in de mensen van Haags Belang.’”


Hoeveel zetels kunt u halen?

“We gaan voor minimaal drie.”

 

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van