Lesley Arp, SP: ‘Verwevenheid van de gemeente met grote bouwbedrijven is een probleem’

Zij trekken de kar en moeten zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. In aanloop naar de verkiezingen interviewt DHC de lijsttrekkers. In deel 2: Lesley Arp van de SP.

Door

Stel, de SP krijgt de absolute meerderheid. Wat gaat u dan doen?

Lesley Arp: “Er zit één rode draad in ons verkiezingsprogramma en dat is zeggenschap. Voor de inwoners, bijvoorbeeld die van Zuidwest waar de ‘sloop of handhaven’-discussie sterk speelt. Daar zou per wooncomplex over moeten worden gestemd. PvdA-wethouder Martijn Balster opereert daar regentesk en paternalistisch. Zeggenschap ook voor mensen in cruciale beroepen zoals de thuiszorg en de jeugdzorg. Zij die het werk uitvoeren, moeten zeggenschap hebben over dat werk. Dat houdt voor ons ook in dat je zorg meer op basis van samenwerking dan van concurrentie gaat organiseren. Dat kan door coöperaties op te richten. Wij zijn tegen dat aanbestedingscircus. De gemeente moet een aantal betrouwbare partijen selecteren.”

 

Welk onderwerp is er de afgelopen periode voor u uitgesprongen?

“Als we het hebben over problemen, dan noem ik de verwevenheid van de gemeente met grote bouwbedrijven. VVD-wethouder Boudewijn Revis was daar het gezicht van: dealtjes sluiten in achterkamertjes. Concerns als Volker Wessels en Heijmans weten de weg goed te vinden. Revis’ opvolger Anne Mulder doet het beter; hij luistert meer naar de raad. Maar hij zit met een lastige erfenis. Neem de niet gebouwde parkeergarage bij het Noordelijk Havenhoofd. Neem Amare, dat waarschijnlijk toch weer duurder wordt. Vaak komt de informatie daarover rijkelijk laat naar de raad.”

 

U besteedt veel tijd aan het raadswerk. Wat drijft u?

“Ik wil stemmen vertegenwoordigen die anders moeilijk worden gehoord. Verder kijken dan de papieren werkelijkheid op het stadhuis. Wat mij bijvoorbeeld emotioneert, is de kwestie die speelt op de Haagse Markt. Onze eigen Rekenkamer heeft geconstateerd dat zij zijn bedonderd door de gemeente: ze hebben te veel marktgeld betaald. Dat rapport heeft de coalitie doodleuk naar de prullenbak verwezen. Dat was zeer onrechtvaardig. In Den Haag heb je ondernemers als Volker Wessels en je hebt ondernemers als die van de Markt. Let op het verschil in behandeling! Dat is een groot onrecht. Treurig is ook zo’n project als de Energieacademie. In principe een goed initiatief dat jongeren een goede technische opleiding bood en uitzicht op werk. Maar dat loopt dan mis door de megalomane opzet en haantjesgedrag. Zonde!”

 

Mensen zeggen: met die ene SP-zetel sla je nog geen deuk in een pakje boter. Maar het kan wél.
Lesley Arp

Wat heeft de SP bereikt de afgelopen vier jaar?

Lesley Arp: “Mensen zeggen: met die ene SP-zetel sla je nog geen deuk in een pakje boter. Maar het kan wél. Op ons initiatief zijn bouwplannen aangepast. Het marktgeld is niet verhoogd door ons. Ons initiatiefvoorstel Energie-armoede heb ik samen met fractievertegenwoordiger Rick Hoefsloot door de raad geloodst. Als eenpitter heb je het niet gemakkelijk, maar ik heb een partner die mij steunt. Er zijn ook raadsleden die een eenmansfractie vormen en daarbij ook kinderen hebben. Petje af, want dan ben je pas echt druk.”

 

Is de SP bereid deel te nemen aan de collegeonderhandelingen? Zit een wethouder Arp erin?

“De SP is bereid mee te besturen, maar daar gaat voor ons wel een belangrijke vraag aan vooraf. We gaan niet zomaar aanschuiven om een college aan een meerderheid te helpen en een wethouder te kunnen leveren. Deelname zou moeten bijdragen aan fundamentele verandering van het beleid. Denk bijvoorbeeld aan het slopen van de marktwerking in de thuiszorg. Of het terugbrengen van de menselijke maat in de stadsvernieuwingsplannen voor Zuidwest. Pas als ons dat lukt, ligt de vraag op tafel wie de eerste Haagse SP-wethouder moet worden.”

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van