Judith Klokkenburg-Reedeker, ChristenUnie/SGP: ‘De bijbel is geen politiek handboek’

Zij trekken de kar en moeten zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. In aanloop naar de verkiezingen interviewt DHC de lijsttrekkers. In deel 4: Judith Klokkenburg-Reedeker (37), fractievoorzitter ChristenUnie/SGP.

Door

Bent u net zo’n dossiervreter als uw voorganger Pieter Grinwis?

Judith Klokkenburg-Reedeker: “Nou, ik heb zeven jaar dossiers gevreten voor Pieter. Ja, ik wil wel weten waar ik het over heb. Ik ga niet een raad in als ik mijn stukken niet ken. Daar heb ik ook een fantastisch team voor.”

 

Waarom wilde u lijsttrekker worden?

“De vraag kwam en ik voelde wel een verantwoordelijkheid. Ik kreeg ook vertrouwen uit het bestuur, dat is iets om dankbaar voor te zijn. Daarbij heb ik nog plannen. Den Haag is natuurlijk een prachtige stad, maar het kan op sommige plekken nog mooier.”

 

Wat kan er mooier dan?

“We moeten beter maatwerk leveren voor kwetsbare mensen. Kijk bijvoorbeeld naar de schuldhulpverlening. Daar doet Den Haag veel op, maar toch zijn er veel mensen met enorme schulden die onvoldoende geholpen kunnen worden. Dat heeft grote gevolgen voor de mensen zelf, maar ook voor de maatschappij. Sta mensen bijvoorbeeld beter bij in de aflosfase. Als er eenmaal een betalingsregeling is, worden mensen nu deels losgelaten. Terwijl dan juist een lastige fase aanbreekt. Leven van weinig geld en dat moet je volhouden. Daar moet je mensen bij begeleiden, in trainen en voor coachen. Je ziet nu regelmatig mensen na twee jaar weer terug. Dus bel nog eens na!”

 

Wat is de rol van uw geloof in de politiek?

“Het is de basis. Van daaruit komt het recht doen en het opkomen voor de zwakkeren in de samenleving. Maar de Bijbel is geen politiek handboek. Wel heb je de wetenschap dat de wereld niet helemaal maakbaar is. Dat is ook relativering.”

 

De overheid moet niet tegenover maar naast de burger staan
Judith Klokkenburg-Reedeker

 

Stel, de CU/SGP haalt 23 zetels. Wat doen jullie dan?

Judith Klokkenburg-Reedeker: “Dagdromerij: ik zou willen dat iedereen een huis heeft en dat niemand op straat hoeft te slapen. Ik zou regelen dat elke prostituee die niet achter de ramen wil zitten een huis en een andere baan krijgt. En dat mensen geen schulden meer hebben. Maar dat zijn allemaal dingen waar je heel veel geld en heel veel huizen voor nodig hebt! Dus dat is niet realistisch. Maar ik zou ook regelen dat het stadhuis veel dienstbaarder is naar de inwoners. Dat je niet maandenlang hoeft te leuren voor een traplift. De overheid moet niet tegenover maar naast de burger staan.”

 

Wat was een hoogte- en dieptepunt van de afgelopen vier jaar?

Een hoogtepunt was ons breed aangenomen initiatiefvoorstel over kamerbewoning. Daarmee laat je zien dat je met één zetel toch een behoorlijk verschil kan maken. Daardoor konden kamers niet meer zonder vergunning verhuurd worden aan vier of meer mensen. En in een hele hoop wijken mogen woningen niet meer opgesplitst worden in kleine kamertjes. Het dieptepunt was de bestuurlijke onrust die we hebben gehad. De invallen op het stadhuis, het aftreden van burgemeester Pauline Krikke: er is maanden niks gebeurd door alle onrust. Dat heeft de stad niet beter gemaakt.”

 

De vorige keer haalden jullie anderhalve zetel. Wat is nu de verwachting?

“Twee zetels zou heel mooi zijn. Dan kunnen we nog meer verandering brengen.”

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van