Verkiezingsdebat Elance Academy: jonge vrouwen zetten de toon
Elance Academy organiseerde een verkiezingsdebat voor en door vrouwen. Dat werd een interessant en levendig gesprek. “Alleen maar positiviteit hier.”
Een verkiezingsdebat zonder vuurwerk, waarin iedereen elkaar laat uitpraten en nauwelijks een onvriendelijk woord klinkt: het kan. Zes vrouwelijke Haagse kandidaat-raadsleden schoven vorige week aan bij het debat ‘Stemverleiders’, georganiseerd door Elance Academy. Een opmerking van PvdA’er Mikal Tseggai vat de middag goed samen: “Ik ben het helemaal eens met alles wat tot nu toe gezegd is. En ik wil eigenlijk ook helemaal niet de hele tijd aan het woord zijn.”
In een grote zaal in het NIBC-gebouw aan de Burgemeester Patijnlaan zitten naast de zes kandidaat-raadsleden nog ongeveer veertig toeschouwers. Net als de debaters jonge vrouwen, op een enkeling na. Het thema van de door Elance Academy georganiseerde middag is mentale gezondheid. Daar wordt over gediscussieerd aan de hand van vier stellingen, bedacht door het publiek. Dat past binnen de filosofie van Elance: jonge vrouwen begeleiden richting een succesvolle toekomst.
Preventief
“Ouders schieten soms tekort in de opvoeding,” vertelt Elance-oprichter Aytun Aydin (49). “Dan komen jonge meiden bijvoorbeeld via school bij ons terecht. Wij bieden met persoonlijke begeleiding hulp voor de uitdagingen die ze hebben.” Aydin legt uit dat het werk van Elance vooral preventief is: “We willen voorkomen dat de meiden in de toekomst met jeugdzorg in aanraking komen. Volgens ons kun je er maar beter vroeg bij zijn, dus we pakken de problematiek bij de wortel aan.”
Binnen die ontwikkeling past ook een verkiezingsdebat als Stemverleiders. Dat organiseerde Elance eerder tijdens de verkiezingen van vorig jaar en die van 2018. Altijd met jonge vrouwen in het publiek, en dit keer ook met alleen maar vrouwelijke debaters. Winita Acharju (32), projectleider van Elance in Den Haag, legt het doel van het evenement uit: “We vinden het belangrijk om onze meiden te laten zien dat politiek geen ver-van-je-bedshow is.” Aytun: “We zien dat politiek nauwelijks leeft onder jongeren. Het is gewoon niet zo’n sexy onderwerp.”
Elance heeft er veel aan gedaan om Stemverleiders wél aantrekkelijk te maken. Er is gekozen voor een format waarbij de onderwerpen elkaar razendsnel afwisselen. Per stelling gaan twee partijen met elkaar in gesprek. Iedere spreker heeft twee minuten de tijd, waarna het publiek zich in de discussie mag mengen. Dat werkt goed, want de zaal doet enthousiast mee.
Elance Academy
En tijd voor enige luchtigheid is er ook, ondanks het serieuze thema. Het eerste debat is tussen Nino Davituliani (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) en Caroline Verduin van D66. De stelling: ‘Ik weet hoe we de wachtlijsten kunnen inkorten zodat jongeren sneller ergens terecht kunnen voor hun mentale problemen.’ Over een oplossing hoeft Verduin niet lang na te denken: “Heel simpel,” zegt ze. “Wat is de beste manier om die wachtlijsten in te korten? Elance Academy natuurlijk!” De zaal lacht, en de politici lachen mee.
We willen voorkomen dat de meiden in de toekomst met jeugdzorg in aanraking komen.
Het is tekenend voor de ontspannen sfeer. Na elke politieke bijdrage volgt applaus en als iemand uit de zaal wat toevoegt, wordt er nog harder geklapt. “Alleen maar positiviteit hier,” zegt debatleider Judith Stevens op een gegeven moment. Van politieke onenigheid is geen sprake, dus denken de zes kandidaat-raadsleden gezamenlijk na over het verminderen van mentale problemen bij jongeren. En dat is, gezien het harde politieke klimaat, best eens verfrissend.
Het wordt maar één keer spannend, wanneer Davituliani besluit om toch een rechtstreekse aanval op GroenLinks en de PvdA in te zetten. Die hadden volgens haar allang wat aan de moeilijkheden van jongeren kunnen doen. “Deze partijen hebben het jarenlang voor het zeggen gehad,” zegt ze. “Waarom hebben ze de problemen dan nog niet opgelost?” Nog voordat ze haar zin af heeft kunnen maken, komt debatleider Stevens tussenbeide. “Sorry, maar deze bewaren we voor de meet-and-greet. Ik vind het heel vervelend, maar we moeten door.” De spreektijd van Davituliani zit erop, en daarmee ook de laatste kans op politiek vuurwerk.
Wilt u meer lezen over Haagse politiek, sport en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten.