Anne Mulder, VVD: ‘Door de Rotterdamsebaan zijn mensen sneller thuis, dáár gaat het om’

Zij trekken de kar en moeten zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. In aanloop naar de verkiezingen interviewt DHC de lijsttrekkers. In deel 13: Anne Mulder (52), wethouder en lijsttrekker van de VVD.

Door

U bent pas anderhalf jaar wethouder. Wat heeft u kunnen bereiken?

Anne Mulder: “Ik begon vlak na de grote zomerse overlast op Scheveningen. Met het college hebben we toen een actieplan gemaakt dat ik heb mogen coördineren. Dit deden we in samenspraak met bewoners, daar ben ik trots op. Afgelopen zomer hebben we het uitgevoerd. Op Scheveningen waren er extra handhavers, vuilnisbakken, verkeersdrempels, noise patrol (tegen verkeerslawaai, red.) en een slagboom op de Strandweg. Dat heeft echt een verschil gemaakt.”

 

De indruk leeft dat u vooral bezig bent met hoofdpijndossiers van uw voorganger, Boudewijn Revis.

“Er liggen inderdaad een paar ingewikkelde dossiers. Maar ik heb wel na vijftien jaar de Rotterdamsebaan mogen openen. Dat is echt een VVD-weg, muntje voor muntje bij elkaar gelegd door mijn voorgangers, én met financiële meevallers. Amare heb ik eveneens mogen openen. Dus de erfenis heeft ook mooie dingen.”

 

De VVD wil minder sociale woningen bouwen. Waarom?

“Den Haag is een relatief arme stad. We hebben koopkracht nodig en we willen middengroepen, zoals agenten, verpleegkundigen en leraren, aan de stad binden. Dan moet je specifiek voor die mensen bouwen. Vandaar dat wij zeggen: de norm voor sociale woningbouw (nu 30 procent, red.) kan omlaag.”

 

Die cruciale beroepen verdienen voorrang op een woning, vindt uw partij. Hoever wilt u als liberaal daarin gaan?

“We willen voorkomen dat de agent en de verpleegkundige buiten de stad wonen, want dan raken we ze misschien kwijt. Het doel is deze groep aan de stad te binden. Dan moet je bereid zijn daar ver in te gaan. Op dezelfde manier willen we bewoners die verbonden zijn met hun wijk voorrang geven op een woning in die wijk, bijvoorbeeld in Duindorp.”

 

We moeten niet discrimineren tussen vervoersmiddelen, zoals sommige partijen doen. Laat iedereen vooral zelf kiezen.
Anne Mulder

Wat zijn uw economische plannen?

Anne Mulder: “Wij willen vier miljoen euro extra investeren in economie. Daarbovenop zetten we in op evenementen, festivals en het opknappen van het World Forum, zodat we een interessante congresstad zijn. Dat leidt tot omzet bij de horeca, wat weer banen oplevert.”

 

Veiligheid is een andere pijler van de VVD. U pleit voor honderd extra handhavers. Waarvoor zijn die nodig?

“Mensen willen in een prettige en veilige omgeving wonen. Ze verwachten dat de gemeente daarop toeziet, of het nu gaat om overlast op straat of om afval. Den Haag heeft een handhaverstekort. Dat zie je op Scheveningen: als de zon schijnt, komen veel handhavers daarheen en zijn ze dus afwezig in de rest van de stad. Ik was van de week op het Kaapseplein in Transvaal. Alle omwonenden vragen om meer handhaving bij afval, overlast en criminaliteit.”

 

Daarnaast wilt u flink investeren in parkeergarages en ondertunnelingen. De auto, dus. Is dat niet achterhaald in een stad die dichtslibt?

“Juist daarom moeten we investeren in de auto. Kijk naar de Rotterdamsebaan, waardoor mensen sneller thuis zijn bij hun gezin. Dáár gaat het om. Dankzij ongelijkvloerse kruisingen kunnen mensen sneller de stad door en wordt het verkeer veiliger. Door parkeergarages kunnen bewoners hun auto kwijt én ontstaat er meer ruimte voor groen. Twee vliegen in één klap. Tegelijk investeren we in lopen, de fiets en openbaar vervoer. Het en-en-en.”

 

En heel duur.

“De auto is echt nodig, hè?! Sommige partijen denken dat je makkelijk zonder kunt. Nou, leg dat maar uit aan iemand die om acht uur ’s ochtends in het Westland moet zijn. Die heeft niet zoveel aan het openbaar vervoer. We moeten niet discrimineren tussen vervoersmiddelen, zoals sommige partijen doen. Laat iedereen vooral zelf kiezen.”

 

Ik ben niet zo van de poppetjes verdelen terwijl er nog geen uitslag ligt.
Anne Mulder

 

Als wethouder financiën kent u de geldproblemen van de gemeente als geen ander. Toch pleit u voor een verlaging van de onroerendezaakbelasting (ozb).

“Belastingverlaging hoort bij onze partij. Ik ben er trots op dat wij een van de gemeenten met de laagste ozb zijn, dat is bestendig VVD-beleid. Je moet zorgen dat mensen geld in hun portemonnee overhouden. Elke cent die de overheid uitgeeft, geven bewoners zelf niet uit. Het is zo makkelijk om de belastingknop omhoog te draaien. Terwijl een verlaging kán.”

 

Door jaarlijks 24 miljoen euro te bezuinigen op subsidies. Wordt dat geen kaalslag?

“We geven per jaar bijna 300 miljoen euro uit aan subsidies. Ik denk dat het gezond is om daar met een stofkam doorheen te gaan. Dat dwingt organisaties om te kijken hoe ze efficiënter en goedkoper te werk kunnen gaan. Als wethouder financiën weet ik dat dit vaak tot creativiteit leidt. Subsidie mag niet vanzelfsprekend zijn. Het is belastinggeld, daar ga je zuinig mee om.”

 

Minder sociale woningbouw, minder subsidie: waarom zou een inwoner uit Moerwijk op de VVD stemmen?

Anne Mulder“Wij zorgen voor een goede basis, namelijk een prettige leefomgeving. Dat het schoon, veilig en groen is. Dat je kind veilig naar school kan, dat je met de auto snel de stad uit komt, zaken waar iedereen wat aan heeft. Veiligheid is echt een kerntaak van de overheid. Een wijk als Moerwijk gaat gebukt onder afval, overlast en hangmannen. Wil je dat daar wat aan gedaan wordt, dan ben je bij ons aan het goede adres.”

 

Wat dat betreft liggen de VVD en Hart voor Den Haag/Groep de Mos elkaar goed. Liever een coalitie met De Mos of verder met de huidige partijen?

“Het heeft niet zo’n zin om daar nu wat over te zeggen. De ene partij ligt meer voor de hand dan de andere, maar uiteindelijk kijken we in welke combinatie wij het meeste van ons programma kunnen realiseren. Wij sluiten niemand uit, want dan zeg je eigenlijk tegen duizenden kiezers dat hun stem niet telt.”

 

Wilt u opnieuw wethouder worden?

“Ik ben niet zo van de poppetjes verdelen terwijl er nog geen uitslag ligt. Op verkiezingsdag beginnen we met nul zetels, die moeten we eerst verdienen. Maar mocht de VVD in de coalitie komen, dan ben ik beschikbaar.”

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van