Hilbert Bredemeijer, wethouder onderwijs: ‘We doen beroep op gezond verstand’

Vanwege het coronavirus gingen alle scholen dicht. Nu leerlingen langzaamaan terugkeren in het klaslokaal, worstelen scholen met het vormgeven van het anderhalvemeteronderwijs. “Het is veel gevraagd van leraren,” zegt wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, onderwijs).

Door

Wat gebeurde er op het stadhuis toen in maart de scholen sloten?
Hilbert Bredemeijer: “Voorafgaand aan de persconferentie gonsde al in onderwijskringen dat er misschien een lockdown kwam. Die zondagochtend hebben we alle onderwijsbestuurders uitgenodigd op het stadhuis, van de kinderopvang tot de hogeschool. We hebben toen allerlei scenario’s uitgewerkt, ook dat van een schoolsluiting. Eerlijk gezegd rekende niemand op dat verregaande scenario toen Rutte het die avond bekendmaakte.”

 

Al snel bleken ruim tweehonderd leerlingen van de radar verdwenen. Zijn zij weer in beeld?
“Niet iedereen, helaas. Met ongeveer twintig kinderen hebben de scholen nog steeds geen contact. Leerplichtambtenaren proberen deze leerlingen alsnog te bereiken.”

 

Met onbevoegden voor de klas moet je wel oppassen: onderwijs is een vak.
Hilbert Bredemeijer (wethouder onderwijs)

 

Toen eerder deze maand de basisscholen deels weer opengingen, was er veel verwarring over hele of halve schooldagen. Waarom heeft u niet één lijn getrokken in Den Haag?
“We hebben vanaf het begin gezegd: we gaan het samen aanpakken. Dus hebben we in de meivakantie net zo lang zitten praten tot we eruit waren. We hebben gevraagd rekening te houden met elkaar. Als de kinderopvangorganisatie zei dat ze geen halve dagen kan draaien, werd er door de basisscholen geluisterd. Uiteindelijk hebben scholen zo hun eigen keuze gemaakt. Ik ben blij dat we aan hen die vrijheid kunnen geven.”

 

Niet alle basisscholieren gaan alweer naar school. Hoeveel zitten er thuis?

“In de eerste week waren dat zo’n drieduizend leerlingen. Nu zijn het er duizend minder, dus het loopt gelukkig terug. Het ligt niet alleen aan ouders die bang zijn. Sommige kinderen zijn verkouden en moeten daarom thuisblijven, of hebben ouders die in een risicogroep vallen.”

 

Foto’s: DHC/Brian Mul

 

Het betekent wel dat leraren zowel voor de klas als online les moeten geven.
“Ja, dat is zeker een uitdaging. Ik denk dat we tot de zomervakantie nog wel in deze situatie zitten.”

 

Is dat wel te doen?

“Het is veel gevraagd van leraren. Tegelijk vind ik het ongelooflijk hoe ze dit tot nu toe hebben opgepakt. De basisscholen zeggen er vertrouwen in te hebben. Er zijn ook leraren die niet naar school kunnen komen. Zij blijven vanuit huis thuiszittende kinderen lesgeven.”

 

Ik houd ook mijn hart vast voor pubers die een hele dag lang anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden.
Hilbert Bredemeijer (wethouder onderwijs)

 

Volgende week volgen de middelbare scholen. Rutte zei: ‘Het is niet de bedoeling dat scholen alleen opengaan voor mentoruren en toetsen.’ Maar ja, de klaslokalen zijn straks voor één derde gevuld. Worden scholen opgezadeld met een onmogelijke opdracht?

“Zo voelt dat wel een beetje. Scholen geven aan dat ze per dag tussen de twintig en vijftig procent van de leerlingen op school kunnen ontvangen. Dan is het een enorme opgave, wil je alle leerlingen fysiek lesgeven. Ik houd ook mijn hart vast voor pubers die een hele dag lang anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Wat een uitdaging. Scholen ontkomen er niet aan om ook digitaal onderwijs te blijven geven.”

 

Intussen blijft er een lerarentekort in het basisonderwijs. Na de zomer begint in de grote steden een experiment met onbevoegden voor de klas, zoals theaterdocenten. Een verademing?

“Vooropgesteld: dit is een noodplan. Als grote steden hebben we hier hard voor gelobbyd. In Den Haag speelt veel grootstedelijke problematiek, die vraagt om andere kwaliteiten van een leraar. Minder mensen zijn daartoe bereid of opgeleid. Het structurele probleem van het lerarentekort vraagt dus om andere oplossingen. Met onbevoegden voor de klas moet je wel oppassen: onderwijs is een vak. We leggen de zandzakken voor de deur om de last te verlichten voor de leraren, zeker nu we in deze coronatijd zo veel van ze vragen.”

Verder lezen? Het volledige interview met Hilbert Bredemeijer staat deze week in de papieren editie van Den Haag Centraal. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant en meldt u zich aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van