HMC zet miljoenenrenovatie door ondanks kritiek

Nieuwe gebouwen, renovaties, nieuwe apparatuur en meer eenpersoonskamers. HMC Westeinde krijgt ondanks kritiek de komende jaren een facelift van 421 miljoen euro.

Door

De kritiek loog er niet om. De medische staf van HMC Westeinde uitte deze zomer nog forse kritiek op het zogeheten Integraal Huisvestingsplan dat de raad van bestuur heeft laten opstellen. In een bijlage van dat plan komen de 23 verschillende afdelingen aan het woord, van de maag-, darm- en leverartsen (MDL) tot de specialisten van radiologie en nucleaire geneeskunde.

‘Is er voor de gehele bouw ook een ‘goedkopere variant’ waar we over kunnen meedenken/beslissen als staf?’, vragen de MDL-artsen zich af. De oogartsen vinden dat hun afdeling te laat aan bod komt. ‘Indien investeringen uitblijven is er, mede gezien de concurrerende omgeving voor oogheelkunde, een groot risico op verlies aan adherentie (patiënten, red.) en daarmee aan budget.’ De radiologen zeggen onder grote druk te werken op ‘een uitgeklede afdeling’ waar te weinig MRI-scans kunnen worden gemaakt. De gevraagde zesde scanner blijkt niet in de plannen te zitten. Verschillende afdelingen vinden bovendien dat ziekenhuis Bronovo versneld moet worden gesloten. Dit om mensen en geld te kunnen overhevelen naar de locaties Westeinde en Antoniushove.

Na vele overleg- en massagerondes lijkt de meerderheid van de staf nu toch achter de plannen te staan. Sharita Ramautar, voorzitter van de medische staf, laat via een woordvoerder weten dat ‘ook de medische staf volledig achter het huisvestingsplan staat’. “We zijn tevreden over hoe wij in het traject zijn betrokken en met onze kennis aan het plan hebben bijgedragen. We hebben in juni verschillende aandachtspunten meegegeven waar in de komende tien tot vijftien jaar rekening mee moet worden gehouden.” Intern liet Ramautar eerder weten te vrezen voor een ‘kraptemodel’: te weinig bedden en te weinig operatiekamers.

Intensive care HMC

Wat gaat er precies gebeuren? De Raad van Bestuur van HMC wil tussen nu en 2035 het verouderde complex aan het Westeinde een complete transformatie laten ondergaan. Kosten: 421 miljoen euro voor de eerste fase (tot 2030). Dat staat in het nu vastgestelde huisvestingsplan. Belangrijke onderdelen zijn de vernieuwing en uitbreiding van de intensive care, de bouw van nieuwe operatiekamers en de renovatie van de verpleegafdelingen. Met de gemeente ‘wordt aan een betere bereikbaarheid gewerkt’. Ook Antoniushove krijgt er operatiekamers bij. Ziekenhuis Bronovo blijft open tot uiterlijk 2030 en zou daarna los van HMC moeten doorgaan als ‘innovatieve zorgfunctie voor Benoordenhout-Scheveningen’.

De medici mogen dan enigszins gerustgesteld zijn, dat geldt niet voor de Stichting Houd Bronovo Open (SHBO). Die vindt uiteraard dat het ziekenhuis in het Benoordenhout open moet blijven. Maar de stichting heeft ook eigen financiële experts naar het dure huisvestingsplan laten kijken en concludeert dat het plan ‘niet tot de mogelijkheden behoort’ omdat de financiële positie van HMC te zwak is. Daarnaast zou het project waarschijnlijk duurder gaan uitvallen.

Klandizie

In een brief van 5 september aan de raad van bestuur van HMC schrijft oud-chirurg Jan Sluimers, voorzitter van de SHBO, dat de sluiting van Bronovo ‘niet leidt tot een betekenisvolle vermindering van de kosten, maar wel tot een belangrijke vermindering van de opbrengsten’. Uit de cijfers van het ‘productieniveau’ blijkt, volgens de SHBO, dat HMC sinds het gedeeltelijk sluiten van Bronovo klandizie verliest.

Zo ‘deden’ Bronovo en Westeinde in 2017 samen nog 4300 bevallingen per jaar, onder meer in het nieuwe Máxima Moeder en Kind Centrum van Bronovo. Dat werd in 2018, zes jaar na de opening door de naamgeefster, gesloten. Bij het Westeinde verrees een semipermanent geboortecentrum dat nu circa tweeduizend bevallingen doet. Ook het aantal operaties is door het afbouwen van Bronovo sterk gedaald. Het HMC verrichtte in 2020 circa 4200 operaties minder dan in 2017 (totaal 2020: 16.600). De conclusie is volgens de SHBO dat veel van de Bronovo-bevallingen en -operaties zijn ‘weggevloeid’ naar andere ziekenhuizen.

In reactie hierop zegt de HMC-woordvoerder: “Het klopt dat er in 2020 minder operaties zijn geweest. Dit komt vooral door de coronacrisis, waardoor veel planbare operaties, die op locatie HMC Bronovo worden uitgevoerd, moesten worden uitgesteld zodat onze zorgmedewerkers zich konden inzetten om de acute zorg en coronazorg te kunnen bieden. Voor zowel operaties als bevallingen, die nu plaatsvinden in ons gloednieuwe Moeder en Kind Centrum, is niet zozeer de capaciteit de uitdaging, maar, net als voor alle ziekenhuizen in het land, de beschikbaarheid van goed personeel. Daar spelen we met onze huisvestingsplannen ook op in.”

Dit is een iets ingekorte versie van het artikel dat donderdag 15 september is gepubliceerd in weekkrant Den Haag Centraal. Meer Haags nieuws? Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van