Huisarts Güven Yildiz: ‘Huisartsenzorg loopt aan alle kanten vast’

Huisartsen uit het hele land protesteren deze vrijdag op het Malieveld als afsluiting van een ‘publieksvriendelijke en ludieke’ actieweek tegen de werkdruk. De Haagse huisarts Güven Yildiz licht toe.

Door

Met video’s en posters in wachtkamers en boodschappen op praktijkbandjes brengen huisartsen deze week hun zorgen over de werkdruk onder de aandacht; patiënten worden aangespoord brieven te schrijven aan de minister. De reden voor de huisartsenactie juist nú is dat D66-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid deze zomer met meerjarenplannen voor de hele zorg komt. Met de acties en de afsluiting op het Malieveld hopen de huisartsen extra druk op de bewindsman te zetten. Ook huisarts Güven Yildiz, met een praktijk aan het Vaillantplein, is van de partij.

Wat zijn precies de zorgen?

Güven Yildiz: “Het loopt aan alle kanten vast. Huisartsen hebben meer tijd nodig voor patiënten. Daar staat nu tien minuten per consult voor. Dat moet naar vijftien minuten, de zorg wordt steeds complexer en de administratieve last groter. Er is nu wantrouwen, draai dat om naar vertrouwen. Een ander punt is dat huisartsen met een eigen praktijk verplicht zijn elke maand een aantal avond- en nachtdiensten te draaien voor spoedeisende hulp. De vergoeding daarvoor is minimaal en het zet extra druk op de praktijk overdag, zeker voor de huisartsen die in hun eentje een praktijk hebben. Een laatste praktische punt is betaalbare praktijkhuisvesting. Daar is een groot gebrek aan en gemeenten hebben hier onvoldoende aandacht voor.”

U zegt dat de zorg steeds complexer wordt?

“Ja. De vergrijzing is een oorzaak. Een andere belangrijke oorzaak is dat de wachtlijsten voor gespecialiseerde zorg lang zijn, bijvoorbeeld voor specialisten in het ziekenhuis, de GGZ of Jeugdzorg. Mensen blijven met klachten rondlopen en komen dan weer terug bij de huisarts. Die blijft de hoofdbehandelaar, terwijl de patiënt niet voor niets is doorverwezen. Huisartsen zijn maar tot op zekere hoogte in staat zorg te verlenen. Die grenzen van de huisartsenzorg worden niet gerespecteerd.”

Wachtlijsten zijn niet van de ene op de andere dag weggewerkt.

“Om die reden pleiten wij voor een opvangvoorziening voor mensen die op wachtlijsten staan. Kijk: de huisarts heeft naar deze mensen gekeken en heeft geconcludeerd dat er specialistische hulp nodig is. Dan heeft het geen zin nog langer een beroep te doen op de huisarts. Dat klinkt hard, maar het is zo. Het zorgt alleen maar voor meer opstopping in de zorg. Overigens willen wij met deze week vooral de aandacht vestigen op de problemen. Het is aan de minister om voor oplossingen te zorgen.”

Het motto deze week is ‘Iedereen een huisarts’. Heeft niet iedereen een huisarts?

“Dat is echt niet meer vanzelfsprekend. Er is nu al een tekort. Wie wil nog huisarts worden met alle problemen die er zijn en alle verhalen die je hoort over de werkdruk? Ik heb een patiëntenstop en ik ben niet de enige. Dat betekent soms dat mensen geen huisarts kunnen vinden of dat leden van één gezin bij verschillende huisartsen zitten. Een verre van ideale situatie. De huisartsenzorg is van cruciaal belang voor de hele zorg. Daar moeten we zuinig op zijn. Dat zijn we niet.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 30 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van