Den Haag heeft coalitieakkoord: parkeren duurder, lasten omhoog

Het geldgebrek van de gemeente Den Haag wordt in het nieuwe coalitieakkoord grotendeels opgelost met lastenverzwaringen. Parkeren wordt duurder en belastingen gaan omhoog. Bezuinigingen blijven beperkt.

Door

Ze zijn eruit! Waar de onderhandelingen voor de vorming van een nieuw college vorige week nog op klappen stonden, ligt het kersverse coalitieakkoord van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA klaar om te presenteren op vrijdag 16 september. Uit diverse bronnen blijkt dat inwoners van de stad een flinke lastenverzwaring te wachten staat.

De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat omhoog, net als de toeristenbelasting. Ook de afvalstoffen- en rioolheffing stijgen, zodat zij ‘kostendekkend’ zijn. Verder wordt parkeren in de stad op veel manieren duurder. Op meer plekken wordt betaald parkeren ingevoerd, het parkeren op straat wordt duurder in zowel het centrum als op Scheveningen en de parkeervergunningen voor bewoners en bezoekers gaan meer kosten.

Voor het zomerreces liet CDA-prominent Piet Hein Donner, die de onderhandelingen leidde, al weten dat de financiën hét struikelblok waren voor de onderhandelingen. De gemeente zit in een lastig parket. Er zijn al tekorten, daarbij komen maatregelen vanuit de landelijke overheid die de inkomsten flink beperken en dan moet Den Haag ook nog een anders gaan begroten dan de afgelopen jaren. Waar eerst vaak zaken incidenteel werden gefinancierd, moet dat nu structureel. Niet alleen voor nu geld vinden dus, maar meteen voor de gehele periode waarin bepaald beleid gevoerd wordt.

Bezuinigingen in coalitieakkoord

Verwacht en ook gezegd werd dat er naast lastenverzwaringen stevige bezuinigingen nodig zouden zijn. Dat valt volgens de voorlopige stukken en de bronnen in en rond het stadhuis ‘erg mee’. Er wordt bezuinigd op het gemeentelijk apparaat en waarschijnlijk ook op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Al zal de laatste maatregel ook voor een deel bestaan uit een eigen bijdrage voor mensen met een grote(re) portemonnee. De rest van het benodigde geld voor bestaand en nieuw beleid denken de onderhandelende partijen te vinden in verschillende potjes en reserves.

Het nieuwe beleid bestaat onder meer uit extra inzet op veiligheid, extra uitstroom uit de bijstand en preventiemaatregelen in de zorg. Daarnaast draaien de partijen een bezuiniging op economie terug en komt er extra geld voor mobiliteit en de buitenruimte in de stad.

Afgelopen maandag was het ‘leesavond’ voor de vijf fracties van de coalitiepartijen die nu ook al het college vormen. “Het was vechten om het kopieerapparaat,” grapt iemand die aanwezig was op de gang waar alle partijen hun kantoor hebben. Verder verliep de avond zonder problemen. Vrijdag zullen de onderhandelaars het nieuwe akkoord presenteren.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van