Prinsjesfestival in teken van vrijheid

Corona zat lang in de weg, maar vanaf volgende week is er, in de aanloop naar Prinsjesdag (dinsdag 20 september), weer een volledig Prinsjesfestival.

Door

Het thema van het Prinsjesfestival is dit jaar ‘Jouw Vrijheid, Mijn Vrijheid – in gesprek over grenzen’. De provincie die zich speciaal in Den Haag zal presenteren, is Groningen. Vandaar dat commissaris van de Koning René Paas, bekend van het ‘gasdossier’, samen met burgemeester Jan van Zanen het festival op woensdag 14 september zal openen.

Op zaterdag 17 september is de grote publieksdag met de PrinsjesMarkt op het pad langs de Hofvijver inclusief hoedenshow, dansoptredens, workshops voor kinderen, muziekoptredens en de markt met accessoires en versnaperingen. In de ochtend is dit ook de locatie van het PrinsjesOntbijt, waaraan zo’n zeshonderd Hagenaars en Groningers zullen aanzitten. Op deze zaterdag start vanaf de PrinsjesMarkt ook weer de The Hague Hatstroll, de hoedjeswandeling.

Ombudsman

Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman, behandelt het thema van het festival in de PrinsjesLezing (14 september, Hoge Raad). Ter inleiding schrijft hij: ‘We voeren het gesprek over de betekenis van vrijheid vaak pas als mensen een verlies aan vrijheid ervaren. Voor steeds meer burgers in Nederland is dat nu het geval. Doordat ze steeds meer moeite hebben rond te komen. Doordat ze geen vaste of veilige woonplek hebben. Of doordat ze in de wacht staan voor behandeling of herstel. De overheid heeft een verantwoordelijkheid richting burgers om ze die vrijheid te laten voelen. Immers, de overheid is er voor de burger en niet andersom. Maar waar begint de verantwoordelijkheid van de overheid en waar houdt die op? Wat is de basis waarop de burger kan vertrouwen? Een steeds nijpender vraag in deze tijden van crises. De overheid kan deze discussie niet langer uit de weg gaan.’

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen spreekt over het verlies aan vrijheid. | Foto: PR

In de middag van 14 september houdt minister van Financiën en D66-leider Sigrid Kaag het PrinsjesCollege op het Segbroek College (locatie Klaverstraat).

Prijzen Prinsjesfestival

Traditiegetrouw wordt op het festival een reeks prijzen uitgereikt. Meteen op de 14de is dat de PrinsjesPrijs. Juryvoorzitter Jetta Klijnsma reikt die uit aan een politicus die van bijzondere betekenis is geweest voor het gezag van de parlementaire democratie. De volgende dag, 15 september, maakt Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn in de Eerste Kamer de winnaars bekend van de PrinsjesFotoprijs, de PrinsjesBoekenprijs en de PrinsjesPodcastprijs voor respectievelijk de beste politieke foto, het beste politieke boek en de beste politieke podcast van het afgelopen jaar.

Prinsjesfestival, woensdag 14 t/m dinsdag 20 september. Meer informatie en aanmelding:  www.prinsjesfestival.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van