Ergernis over geheimzinnigheid rond formatie

De oppositie in de Haagse gemeenteraad ergert zich groen en geel aan de trage collegeonderhandelingen en het gebrek aan transparantie tijdens de formatie.

Door

Laconiek. Zo was het optreden van D66-fractievoorzitter (en wethouder) Robert van Asten en zijn VVD-collega Anne Mulder donderdagmiddag in de raadsvergadering. Vragen van de oppositie over het zich voortslepende formatie-proces en de begroting werden of niet beantwoord, of met een kwinkslag afgedaan. Algemene boodschap: zeer binnenkort ligt er een akkoord en gaan we werken aan de begroting voor 2023. Maar: geen deadline, geen uitleg over het proces en geen informatie over het plotselinge verdwijnen van ‘gespreksleider’ Piet Hein Donner.

“U bent als het orkestje van de Titanic,” sneerde Denk-voorman Nur Icar, die de ‘arrogantie van de macht’ hekelde en fijntjes verwees naar de uit ten treure herhaalde belofte van ‘iedere stem telt’. “Het systeem is vastgelopen,” concludeerde Robert Barker van de Partij voor de Dieren, verwijzend naar de grote problemen die om een aanpak vragen, zoals de woningnood, energiearmoede en klimaat. Rita Verdonk van Hart voor Den Haag deed de summiere mededelingen van Van Asten af als ‘lacherige kletspraatjes’.

Verbazing over formatie

Verbazing was er ook over het feit dat Donner op vakantie is gegaan, zonder dat er een akkoord ligt. Maar volgens Van Asten was dit zo afgesproken. Bovendien zou Donner zijn werk hebben gedaan door de partijen bij elkaar te houden.

PVV’er Sebastian Kruis vroeg de vijf onderhandelende partijen– D66, VVD, PvdA , CDA en GroenLinks – per motie maar terug te keren naar de camping en ‘daar te blijven’. Dat was een verwijzing naar een opmerking van Van Asten eerder deze zomer dat hij onder de luifel van zijn vouwwagen stukken zat door te nemen. De motie haalde het uiteraard niet, maar symboliseerde wel het chagrijn in de raad (en de stad) over het feit dat Den Haag als enige stad bijna een half jaar na de verkiezingen nog geen nieuw college van B en W heeft.

‘Beleidsrijke begroting’

Behalve het mislukte debatje over de bijna mislukte college-onderhandelingen – in het weekeinde dreigde de VVD nog de zaak op te breken – was er ook nog een vragenronde over de begroting voor 2023. Want hoe zit het daar nu mee? Eerder had het college aangegeven dat, als de onderhandelingen in augustus niet zouden worden afgerond, er 13 september een ‘technische begroting’ zou worden gepresenteerd. Dat willen de vijf partijen nu toch niet, maar ze verzuimden dat aan de raad te melden.

“Wij kunnen straks als raad ons werk niet doen,” klaagde Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag verwijzend naar de tijd die nodig is om de miljardenbegroting van de stad degelijk te behandelen. En wat ook nog meespeelt is dat de stad verplicht is in november een goedgekeurde begroting af te leveren bij de toezichthoudende provincie.

Geen punt allemaal, betoogde Anne Mulder, optredend in de dubbelrol van wethouder van financiën en formatie-onderhandelaar namens de VVD. “We hebben ervoor gekozen toch een beleidsrijke begroting op te stellen.” Hij bedoelde daarmee dat de politieke keuzes van de vijf partijen in de begroting worden opgenomen. De provincie Zuid-Holland gaf hier uiteindelijk ook de voorkeur aan, volgens Mulder. De planning is dan dat Den Haag uiterlijk begin december een door de raad goedgekeurde begroting inlevert op het provinciehuis, zodat die daar nog net voor de jaarwisseling kan worden goedgekeurd.

Guernaoui vroeg tevergeefs om meer duidelijkheid over de planning. Mulder bleef vaag: “Het college komt er zo spoedig mogelijk op terug.” En zo gingen de twee debatjes als een nachtkaars uit en heeft de stad nog steeds geen nieuw college van B en W.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van