Onderhandelaars na spannende dag: ‘Op korte termijn akkoord’

Het was even flink spannend in de Haagse formatie, maar de onderhandelaars laten weten dat ze verwachten op korte termijn een coalitieakkoord te kunnen presenteren. ‘Dat hebben ze vandaag afgesproken.’

Door

Even leek het bijna zes maanden na de gemeenteraadsverkiezingen toch nog mis te gaan, maar de Haagse formatie is gered. Maandagmiddag lieten de onderhandelaars van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA weten dat ze toch samen verder gaan en op korte termijn hun collegeakkoord presenteren.

Gespreksleider Piet Hein Donner (oud-minister van het CDA) is inmiddels met vakantie. In een afsluitende brief schrijft hij aan de gemeenteraad van Den Haag: ‘Het spijt mij uiteraard dat het niet mogelijk is gebleken om tot overeenstemming te komen. Dat laat onverlet dat ik de indruk heb dat het overleg vruchtbaar is geweest ook al heeft het (nog) geen vrucht gedragen.’ De minister van Staat hoopt verder dat ‘politieke verantwoordelijkheid’ en het ‘gemeenschappelijk belang’ van de stad ‘de doorslag zullen geven, in plaats van keuzes gebaseerd op partijbelangen’.

Klappen

Afgelopen week leek de formatie op klappen te staan. De VVD wilde op het allerlaatste moment niet akkoord gaan met het voorgestelde financiële plan in het akkoord dat voorligt. Het meningsverschil dat eraan ten grondslag lag was de hoeveelheid lastenverzwaringen die het nieuwe college wil doorvoeren. Een laatste portie lastenverzwaring om nog een gat op de begroting te dichten, ging de partij van wethouder Anne Mulder te ver.

Lang was niet duidelijk hoe serieus de liberalen waren over de mogelijkheid om de formatie op te blazen. Zaterdag leek de bom echt te barsten, maar steeds weer werd de laatste stap niet genomen. Partijleider Anne Mulder liet vanochtend weten vanmiddag ‘gewoon aan tafel’ te gaan. Dat heeft klaarblijkelijk geholpen, want vanmiddag kwam een zeer summiere verklaring naar buiten waarin de vijf onderhandelende partijen aangeven dat ze verwachten op korte termijn een akkoord te kunnen presenteren.

Circus

De oppositie hekelde al langere tijd dat de formatie zo lang duurt. De verkiezingen waren op 16 maart, deze vijf partijen praten al sinds 23 mei. Robert Barker (PvdD) spreekt over een ‘circus’. “Ik vraag me af of de stad gediend is bij deze coalitie die rollebollend over straat gaat. Als een zittend college er zo lang over doet, voorspelt dat weinig goeds voor de komende jaren.” SP-voorvrouw Lesley Arp heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. “Shitshow, clusterfuck, ja ik heb hier geen milde bewoordingen voor. Het is toch raar dat je op advies van Donner gaat praten met deze partijen in het kader van ‘stabiel bestuur’ en dan zoiets groots als lastenverzwaring tot op het laatst op tafel laat liggen. Onbestaanbaar!”

Richard de Mos, leider van de grootste partij in de gemeenteraad Hart voor Den Haag heeft zin om oppositie te gaan voeren. “Het lijkt erop dat de VVD gewoon tekent bij het kruisje en straks deel uitmaakt van een links college.” Donderdag (8 september) komt de gemeenteraad voor het eerst sinds het zomerreces weer bijeen. De Mos vroeg al meerdere keren een debat aan over de formatie, maar wacht nu even op het akkoord. “Kom maar door. Dan kunnen we een inhoudelijk debat voeren. Het duurt natuurlijk al veel te lang.” Maar wellicht dat een andere partij het verzoek doet.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van