Formatie hangt aan zijden draadje

De Haagse formatie dreigt te mislukken. Op het allerlaatste moment wil de VVD niet akkoord gaan met het voorgestelde financiële plan in het akkoord dat voorligt.

Door

Cruciaal is de vergadering die vanmiddag om 13:15 gepland staat op de stadskwekerij. Na een spannende week was het onzeker of de liberalen zouden komen, maar hoofdonderhandelaar en partijleider Anne Mulder laat weten: “Wij gaan gewoon aan tafel.” Hij wil niks zeggen over de inhoudelijke onderhandelingen. Dat Mulder aanschuift bij de formatie-gesprekken is een teken dat de stad wellicht toch snel een nieuw bestuur heeft.

Waar de ruzie om draait, zijn geldzaken. Vooral of en hoeveel lastenverzwaring nodig is om de stad weer financieel gezond te krijgen. Er zijn stevige tekorten, strengere begrotingsregels en ook vanuit de landelijke overheid komen er maatregelen aan die de stad miljoenen aan inkomsten gaan kosten. Gespreksleider Piet Hein Donner gaf aan het begin van de zomer al aan dat de opdracht zeer lastig was.

Problemen op dit punt aan de onderhandelingstafel waren te verwachten. Uiteraard vindt geen enkele partij het leuk om te moeten praten over bezuinigen en lasten verzwaren in plaats van over nieuwe, ambitieuze plannen. Maar zeker voor de VVD is dit lastig. Die partij is altijd mordicus tegen lastenverzwaring geweest in Den Haag. In tegenstelling tot bij de andere partijen aan tafel (D66, GroenLinks, CDA en PvdA) staat in het liberale verkiezingsprogramma zelfs dat de lasten omlaag moeten.

Onbereikbaar

Dat lijkt onbereikbaar. In het concept dat momenteel op tafel ligt zit een recordbedrag zowel bezuinigingen als lastenverzwaringen. In een laatste fase van een onderhandeling is het normaal dat hierin nog geschoven wordt om het elke partij zoveel mogelijk naar de zin te maken. Maar op de laatste miljoenen bleef het afgelopen week steken. Laatste extra lastenverzwaringen gingen de VVD te ver.

Lang was niet duidelijk hoe serieus de liberalen waren over de mogelijkheid om de formatie op te blazen. Zaterdag leek de bom echt te barsten, maar steeds weer werd de laatste stap niet genomen. Dat de VVD vanmiddag wel aanwezig gaat zijn bij de gesprekken betekent dat er wellicht toch nog een akkoord in de lucht hangt. Dan kan het toch nog snel gaan. Mocht het niet lukken, dan is de vraag of het huidige college van dezelfde partijen kan blijven zitten.

Brief over formatie

Donner is inmiddels niet meer beschikbaar om de gesprekken te leiden, dus de politici staan er alleen voor. De minister van Staat is met vakantie en stuurt een dezer dagen een afsluitende brief aan de Haagse gemeenteraad. Wat daarin staat, hangt af van de sfeer aan tafel vanmiddag. De gemeenteraad komt donderdag 8 september bijeen voor de eerste raadsvergadering sinds het zomerreces.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van