Hart wordt weggesneden uit ziekenhuis Bronovo

De plannen om de Intensive Care (IC) van Bronovo te sluiten, hebben verstrekkende gevolgen voor het ziekenhuis in Benoordenhout.

Door

Het gaat om slechts vier bedden die worden gesloten in ziekenhuis Bronovo. Maar de plannen die midden deze zomer als een bom insloegen, hebben verstrekkende gevolgen voor het ziekenhuis in het Benoordenhout. De onrust en de woede leidden ertoe dat de directie van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) inmiddels de pijn enigszins aan het verzachten is.

Het gaat niet om zomaar vier bedden die per 1 oktober verdwijnen in het Bronovo. Het is de afdeling Intensive Care (IC) die gesloten wordt. Zeg maar het hart van ieder ziekenhuis. Want in geval van medische nood, bijvoorbeeld na een complicatie tijdens een operatie, moeten patiënten razendsnel opgenomen kunnen worden op de IC. Een kwestie van leven en dood. Wat eveneens geldt voor patiënten in levensgevaar die per ambulance naar de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) worden gebracht.

Door de plannen met de IC sloeg de vlam in de pan bij de SEH. Want wat moet de Spoedeisende Hulp zonder de Intensive Care? Toen ook nog eens bleek dat de SEH ’s nachts gesloten wordt, werd de stemming grimmiger. Een sfeer die haaks staat op de feestelijke opening van de fonkelnieuwe afdeling door burgemeester Pauline Krikke in februari begin 2017.

De nachtelijke sluiting werd gezien als voorbode van het definitieve einde van de Spoedeisende Hulp. Zodoende leek een goedlopende SEH waar jaarlijks 30.000 patiënten worden behandeld en die recent voor liefst 11 miljoen euro was verbouwd, ten dode opgeschreven. En, waar moeten die 30.000 patiënten die er nu jaarlijks worden behandeld, straks naartoe? De groei van het aantal patiënten zat er stevig in nadat de Spoedeisende Hulp van HMC Antoniushove in Leidschendam zijn deuren moest sluiten.

Personeelstekort

De noodzaak voor sluiting van de afdeling Intensive Care drong zich bij de directie van het Haaglanden Medisch Centrum op, omdat in HMC Westeinde (centrum) het personeelstekort op de IC met de dag nijpender wordt. Met de sluiting van de vier Bronovo-bedden komt hooggeschoold personeel beschikbaar voor de IC van het Westeinde. Eerder werd al een soortgelijke manoeuvre uitgehaald toen de afdeling Spoedeisende Hulp van Antoniushove werd gesloten.

 

De veiligheid van de patiënt kon weleens in gevaar komen en leegloop wordt gevreesd.
Boos personeel van HMC Bronovo

 

Boos personeel van de SEH in Bronovo richtte zich op 14 augustus per brief tot de directie. De toon ervan was glashelder: geschokt en verontwaardigd werd kennisgenomen van een ondoordacht plan dan geen rekening hield met de gevaren. De veiligheid van de patiënt kon weleens in gevaar komen en leegloop werd gevreesd. Dat laatste is niet zo’n gekke gedachte met een arbeidsmarkt die schreeuwt om geschoold medisch personeel. Zeker in de Randstad liggen de banen voor het oprapen. Ook de artsen kwamen in het geweer, want een Bronovo-ziekenhuis zonder Intensive Care degradeert zichzelf tot een buitenpoli waar dan geen grote operaties meer kunnen worden uitgevoerd.

Toekomst voor Bronovo

De plannen voor de sluiting van de afdeling IC passen in de toekomst die voor het Bronovo is weggelegd. Zware en gecompliceerde medische ingrepen vinden dan alleen nog maar plaats in het Westeinde Ziekenhuis.

Wat eveneens geldt voor traumatische zorg. Voorspelbare zorg (zoals zorg voor ouderen) en weinig complexe zorg (sportblessures bijvoorbeeld) moeten het nieuwe speerpunt van het Bronovo worden.

De interne schokgolf leidde tot het aanbrengen van pijnverzachtende noodverbanden. Zo gaat de nachtsluiting van de SEH van Bronovo (voorlopig?) niet door. De ambulances blijven naar het Benoordenhout rijden, maar met minder ernstige patiënten dan voorheen.

Intussen wordt gekeken hoe op de een of andere manier in het Bronovo-ziekenhuis een vorm van acute zorg geleverd kan blijven worden, maar wel een tandje minder. Volwaardige IC-bedden worden het niet, de sluiting van die vier bedden gaat naar verwachting gewoon door.

 

Standaardportret
Bekijk meer van