Inloopkamer HMC ‘warm bad’ voor kankerpatiënten
De nieuwe Inloopkamer voor mensen met kanker en hun naasten in HMC Antoniushove (Leidschendam) wordt vrijdag 30 juni officieel geopend. Drijvende kracht achter dit belangrijke toevluchtsoord is Brigitte Bosman, zelf ex-kankerpatiënte.
Het is er huiselijk, knus zelfs. Wie op de negende etage van HMC Antoniushove op een comfortabele bank aan de koffie zit, met in de verte uitzicht op de skyline van Den Haag, vergeet dat hij zich in een steriel ziekenhuis bevindt. De kamer ernaast wordt de ‘behandelkamer’ genoemd. Hier kunnen de gasten naar de kapper en haar/pruikadvies krijgen, er staan professionele stoelen voor massages, schoonheidsbehandeling, pedicure of een reikibehandeling. Maar even belangrijk is het praatje in de Inloopkamer, die arm om de schouder als dit nodig is, lotgenotencontact, het delen van verdriet. Maar vooral ook lachen, veel lachen.
Drijvende kracht achter dit project is Brigitte Bosman (51). Nadat bij haar in 2003 longkanker was geconstateerd, leek alles voorbij. Na intensieve behandelingen in HMC Westeinde herstelde ze. Uit ervaring wist de Haagse dat je na zo’n behandeling toch in een gat kan vallen. Bosman, creatief als ze is, begon met het maken van ’verwentasjes’, die ze op de afdeling oncologie uitdeelde aan de patiënten. “Op een geven moment had ik er zoveel in mijn schuurtje liggen dat ik een hokje in het ziekenhuis kreeg. Was ook al snel te klein.” Haar oog viel op een ruimte van de oude beddencentrale. “Maar ja, een van de specialisten wilde die ruimte ook hebben. Bestuursvoorzitter Paul Doop vroeg aan mij in één A4’tje te vertellen waarom ik die ruimte verdiende.” Lachend: “En ik kreeg ’m.”
Nu is dit niet zo vreemd, want je komt eigenlijk niet om Brigitte Bosman heen. Door haar motivatie, warmte, overredingskracht en lach moet je als sponsor wel van steen zijn om niet aan te haken. Bijna alles heeft ze gekregen: banken, tafels, stoelen, de rest wist ze via Marktplaats op de kop te tikken en gaf ze een likje verf. Maar ook allerlei andere zaken regelde ze, zoals cadeaubonnen van de plaatselijke horeca. Het is in feite haar eigen project, HMC ondersteunt en faciliteert. Dat de Inloopkamer is verhuisd van HMC Westeinde naar HMC Antoniushove is volkomen logisch, want daar zijn sinds begin dit jaar alle oncologische activiteiten ondergebracht in een splinternieuw centrum. Brigitte heeft acht vrijwilligers, allemaal (ex-)kankerpatiënten, tot haar beschikking die elke dag van 10.00 uur tot 14.00 uur zorgen voor de nodige sfeer.
‘Met drie mannen’
Ans Gijsbertsen (72) is een van de gasten die geregeld binnenwandelen nadat ze ‘beneden’ een consult bij de specialist hebben gehad. Ruim twee jaar geleden werd bij haar alvleesklierkanker geconstateerd. Ze werd eerst geopereerd in Leiden en keerde daarna terug naar HMC voor verdere behandeling. “Ik lag daar met drie mannen op een kamer en ik vond het verschrikkelijk. Op een dag ben ik naar de Inloopkamer gewandeld en ik vond het eigenlijk wel gezellig. Reiki gedaan, make-updag meegemaakt. Het fijne is dat je even nergens aan denkt. En je kunt hier goed met elkaar praten. Je komt in een warm bad terecht. Soms heb ik even een huilbui maar dat is snel weer over. Ondanks dat ik niet goed ben, geniet ik. Ik leef in geleende tijd maar ik ben wel positief en sterk.” Bosman: “Kanker treft niet alleen jou maar je hele gezin. Soms kun je thuis niet over bepaalde zaken praten, bijvoorbeeld hoe je de uitvaart geregeld wilt hebben. Dan maken we hier een boekje zodat de nabestaanden weten wat ze moeten doen.”
Ze gaat echter veel verder. Zo regelde de Haagse, die ooit als marktkoopvrouw werkte, binnen vier uur in het ziekenhuis een complete bruiloft van een stel van wie de een terminaal was. En er was een jongetje dat niet geïnteresseerd was in ADO maar wel als ultieme wens had topvoetballer Lionel Messi van FC Barcelona te ontmoeten. Onbereikbaar voor bijna iedereen, maar op onverklaarbare wijze niet voor Brigitte Bosman. Ze is drie weken aan het bellen geweest. Het knaapje vloog uiteindelijk met zijn ouders naar de Catalaanse hoofdstad en kreeg een dikke knuffel van zijn grote held. Bizar.
En waarom ze het allemaal doet? “Ik weet het niet, ik moet het gewoon allemaal doen. Mensen zijn wel ziek maar je hoeft niet altijd treurig te zijn. En hen bijstaan, dat is wat ik wil.”
Door Loek Moor
Brigitte Bosman (links) in gesprek met gaste Ans Gijsbertsen.
| Foto: Michel Groen
Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.