Waterbedrijf Dunea: ‘Brandkraanvandalisme lijkt kat-en-muisspel’

Liefst elf brandkranen werden het afgelopen weekend opengedraaid in Den Haag. Geplaagd door de hittegolf zetten bewoners van versteende stadsdelen de ondergrondse kranen open op zoek naar waterpret.

Door

Via één brandkraan komt onder hoge druk zo’n 60.000 liter water per uur de grond uit gestroomd. Dit jaar zijn er in Den Haag al 31 kranen geopend, wat resulteerde in 2 miljoen liter waterverspilling. “Het opendraaien van de kranen noemen wij brandkraanvandalisme,” vertelt Kim van Holsteijn, woordvoerster van het verantwoordelijke waterbedrijf Dunea. “Dit willen we ook echt op die manier in de media brengen, want het is strafbaar.” De gevolgen van het opendraaien van brandkranen zijn talloos en Van Holsteijn heeft een lijstje bijgehouden.

“Om de honderd meter liggen er onder de stoep brandkranen. Met deze kranen kan de brandweer branden blussen wanneer dit nodig is, zij kunnen daar hun brandweerslang op aansluiten. Als dit niet meer mogelijk is, is dat dus heel gevaarlijk. Daarnaast kan het opendraaien van de brandkranen ervoor zorgen dat de waterdruk wegvalt én dat de waterveiligheid in het geding komt. Afgelopen weekend hebben mensen afwasmiddel bij de opengedraaide brandkranen gespoten. Wanneer de zeep weer terug de grond in stroomt, kunnen we bijvoorbeeld niet meer douchen. En bovenal: in tijden van wereldwijde droogte is verspilling van water erg kwalijk.”

Repareren van brandkranen

Het repareren van de brandkranen kost veel mankracht en geld. “Elke keer als een brandkraan geopend is, monteren we een slot op die put. Den Haag heeft zo’n achtduizend kranen onder de grond. Dat kost dus erg veel geld,’’ verzucht de woordvoerster. “Ook hebben we te maken met zogeheten ‘sinkholes’: de stoep moest op plekken van opengedraaide kranen opnieuw gelegd worden, omdat die was ingezakt. En ook persoonlijke eigendommen van mensen die wonen in de buurt van de kranen raakten door de hoge waterdruk beschadigd.”

Wanneer er bij Dunea een melding binnenkomt dat ergens in de stad een brandkraan is opengedraaid, moeten de monteurs er meteen op af. “Vaak is de sfeer grimmig, dus moet de politie mee. Mensen roepen dan dingen naar onze monteurs, in het verleden zijn ze zelfs met eieren bekogeld. Dunea doet altijd aangifte wegens vernieling en het in gevaar brengen van de volksgezondheid”, maar voor de politie moeten de daders altijd op heterdaad betrapt worden. Het lijkt een kat-en-muisspel tussen de daders en de mensen die het moeten oplossen.’’

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van