Kwart miljoen euro voor gouden tip cold case Jaïr Soares (7)

De Peter R. de Vries Foundation looft een beloning uit van 250.000 euro voor de tip die leidt naar de vindplaats van de sinds augustus 1995 vermiste Jaïr Soares.

Door

De op dat moment 7-jarige jongen uit Rotterdam verdween spoorloos van het Monsterse strand. Het is nog altijd onduidelijk wat er met hem is gebeurd. De Peter R. de Vries Foundation wil samen met het Haagse coldcaseteam ‘alles op alles zetten om te weten waar Jaïr is’ en looft daarom een kwart miljoen euro tipgeld uit. Dit maakte de stichting donderdagavond bekend. De eerste dag kwamen er ongeveer twintig tips binnen.

Jaïr Soares bezocht op vrijdag 4 augustus 1995 samen met zijn vader, moeder, broertje en een kennis en haar dochtertje het strand in de gemeente Westland. Hij speelde rond 17.45 uur op een speelplaats naast de toenmalige Beach Club Molenslag in Monster terwijl de rest van het gezelschap binnen een patatje haalde. Toen zij terugkwamen, was Jaïr tot hun grote schrik verdwenen. Van hem werd nooit meer iets vernomen.

De politie houdt er sterk rekening mee dat de jongen het slachtoffer is geworden van een ‘verschrikkelijk misdrijf’, zoals rechercheur Leo Simais van het Haagse coldcaseteam eerder tegen DHC vertelde. De kans dat Jaïr Soares verdronken is, acht de politie heel klein. Zo wist Jaïr dat hij niet zonder begeleiding het water in mocht. Ook sloeg niemand alarm, wat wel een normale reflex zou zijn onder badgasten wanneer een klein kind alleen de zee in loopt. Bovendien is zijn lichaam nooit aangespoeld. Deze signalen duiden op een misdrijf in plaats van een ongeluk.

Jaïr Soares op coldcasekalender

Deze cold case heeft de afgelopen tijd veel aandacht van politie en media gekregen. Zo stond de zaak in 2019 op de coldcasekalender, een kalender met onopgeloste misdrijven die tussen 2017 en 2021 jaarlijks werd verspreid in Nederlandse gevangenissen. Dit resulteerde in meer dan vijftig tips. Er kwam ook een verdachte in beeld. Maar uiteindelijk leidde de coldcasekalender niet tot een oplossing. De verdachte die de recherche op het oog had, bleek een sluitend alibi te hebben.

Met de hernieuwde aandacht hoopt de Peter R. de Vries Foundation dat de zaak na 27 jaar alsnog kan worden opgelost. Het tipgeld van 250.000 euro geldt tot en met 4 februari 2023.

Peter R. de Vries

De vorig jaar vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries richtte vlak voor zijn dood de Stichting Gouden Tip op om de verdwijning van Tanja Groen op te lossen. Deze vrouw verdween in de zomer van 1993 na een avondje stappen in Maastricht. Kort na de aanslag op De Vries’ leven werd de stichting gedoopt tot Peter R. de Vries Foundation, als eerbetoon aan de misdaadverslaggever. Het doel van de stichting is om via crowdfunding geld op te halen dat kan worden ingezet als beloning voor gouden tips in misdaadzaken.

De Peter R. de Vries foundation wil de komende maanden aandacht voor meerdere coldcasezaken vragen. De vermissing van Jaïr Soares is hiervan de eerste.

[Dit artikel is aangepast op maandag 8 augustus om 14.00 uur.]

Meer informatie én tips doorgeven kan via de tiplijn van de Peter R. de Vries Foundation: www.peterrdevries.nl/contact. Wilt u een tip doorgeven aan de politie? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: redactie@denhaagcentraal.net

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van