Meer dan vijftig tips over cold case Jaïr Soares (7)

Het coldcaseteam van de Haagse politie heeft de afgelopen maanden meer dan vijftig tips ontvangen over de sinds 1995 vermiste Jaïr Soares. Het 7-jarige jongetje verdween spoorloos van het Monsterse strand.

Door

Leo Simais, leider van het Haagse coldcaseteam: “Wij zijn ontzettend blij dat na bijna vijfentwintig jaar nog zo veel mensen contact met ons opnemen en ons willen helpen om deze zaak op te lossen. Wij zijn nu druk bezig met het nalopen van de tips.”

Jaïr Soares (foto via Politie)

Jaïr Soares (foto via Politie)

De 7-jarige Jaïr Soares bezocht op vrijdag 4 augustus 1995 samen met zijn vader, moeder, broertje en een kennis met haar dochtertje het strand bij Monster (gemeente Westland). Het Rotterdamse jongetje speelde rond 17.45 uur op een speelplaats naast de toenmalige Beach Club Molenslag terwijl de rest van het gezelschap binnen een patatje haalde. Toen zij terugkwamen, was Jaïr tot hun grote schrik verdwenen. Van hem werd nooit meer iets vernomen.

Jaïr Soares slachtoffer van ‘verschrikkelijk misdrijf’

Het Haagse coldcaseteam vermoedt dat Jaïr het slachtoffer is geworden van een ‘verschrikkelijk misdrijf’. Zo wist Jaïr dat hij niet zonder begeleiding het water in mocht. Ook sloeg niemand alarm, wat wel een normale reflex zou zijn onder badgasten wanneer een klein kind alleen de zee in loopt. Deze signalen duiden daarom op een misdrijf in plaats van een ongeluk.

De zaak is daarom opgenomen op de coldcasekalender, een kalender met onopgeloste misdrijven die jaarlijks wordt verspreid in verschillende Nederlandse gevangenissen. DHC besteedde in dit voorjaar uitgebreid aandacht aan de verdwijning. Ook kreeg de raadselachtige, onopgeloste zaak aandacht in de opsporingsprogramma’s van Omroep West (‘Team West’) en AVROTROS (‘Opsporing Verzocht’).

Dit resulteerde dus in ruim vijftig tips. “Wij lopen alle tips nu afzonderlijk na,” aldus Simais. “Coldcases zijn zaken van de lange adem. Wij geven in ieder geval niet op.”

 

De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt naar de oplossing van dit misdrijf. Wilt u een tip doorgeven? Dan kunt u mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. U kunt ook contact opnemen met de redactie van DHC: redactie@denhaagcentraal.net

 

Vijf Haagse zaken op coldcasekalender 2019

Hoe los je oude moordzaken op? Met een kalender, aldus de politie. Voor het derde jaar op rij verspreidde de politie in 2019 in gevangenissen kalenders met onopgeloste misdrijven. DHC besteedde dit voorjaar uitgebreid aan de vijf Haagse zaken op de coldcasekalender van dit jaar.

Lees hier het dossier
Standaardportret
Bekijk meer van