Voormalige Amerikaanse ambassade deels dicht door asbest

Een deel van de voormalige Amerikaanse ambassade is afgesloten in verband met de vondst van los asbest. Een gespecialiseerd bedrijf verwijdert die binnenkort.

Door

Dat heeft de gemeente eerder deze week bekendgemaakt. Bij een inspectie van de voormalige Amerikaanse ambassade is in een ‘technische ruimte op de begane grond’ een losse plaat asbest gevonden. Ook lagen hier en in een aangrenzende ruimte, die wel voor het publiek toegankelijk is, asbestvezels op de grond. Maar het risico daarvan voor de volksgezondheid is volgens de GGD Haaglanden ‘verwaarloosbaar klein’.

Bekend was dat er bij de bouw rond 1960, net als elders, veel asbest is toegepast. De verwijdering daarvan zou later plaatsvinden bij de verwachte grote renovatie en verbouwing. Hierover is de gemeente nog in onderhandeling is met vastgoedontwikkelaar IQNN Development en vermogensbeheerder Syntrus Achmea. Deze investeerders willen de voormalige ambassade verbouwen tot Eschermuseum en er een hotelfunctie aan toevoegen.

Geen aanpassingen

Intussen is onduidelijk hoe de plaat asbest, die voorheen vastzat, is losgeraakt. Met de tijdelijke gebruikers ANNA Vastgoed & Cultuur en West Den Haag sprak de gemeente af dat juist met het oog op het asbest ‘geen aanpassingen’ aan het gebouw mochten worden verricht. De gebruikers stellen nu niet te weten wie de plaat heeft losgemaakt en daarmee voor een kleine verspreiding van asbest heeft gezorgd.

Het college van B en W verwacht dat de (beperkte) sanering ‘binnen twee weken’ wordt uitgevoerd. Pas daarna kan de vleugel aan de zijde van het Lange Voorhout weer open voor medewerkers en publiek.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van