Hoge verwachtingen van Escher in de ambassade

Een nieuw Eschermuseum, horeca en een klein hotel. Dat gaat er gebeuren met de voormalige Amerikaanse ambassade. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Door

Wethouder Richard de Mos (Hart voor Den Haag, binnenstad) maakte woensdag 19 juni in de voormalige ambassadeurskamer bekend dat er twee ‘marktpartijen’ zijn gevonden die het gebouw aan het Lange Voorhout kopen van de gemeente: de Haagse vastgoedontwikkelaar IQNN Development en vermogensbeheerder Syntrus Achmea. Het gebouw zal moeten worden uitgebreid om de nieuwe functies erin te krijgen.

“Het is mooi om te zien dat de marktverkenning zijn vruchten heeft afgeworpen,” zei De Mos. “We zijn een stap dichterbij de realisatie van het Eschermuseum in de voormalige Amerikaanse ambassade, inclusief een Escherhotel. Er moet nog veel gebeuren, maar we hebben een mooie slag geslagen.”

Internationale toeristische promotie

Foto: DHC/Winish Chedi

Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum is razend enthousiast. “Het was en is een goed idee om Escher in het Paleis te verplaatsen naar de ambassade en daar verder uit te bouwen. Dan krijgt het Museumkwartier echt vorm. We gaan hier een museum van wereldklasse neerzetten.” Tempel plaatste het nieuwe museum ook in het kader van de internationale toeristische promotie van Nederland. “Eerder draaide het qua kunstenaars om Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. De laatste jaren zijn daar Mondriaan en Escher bij gekomen en over hen hebben we nu juist in Den Haag een schitterend aanbod.”

 

Dit wordt een museum van wereldklasse
Benno Tempel (museumdirecteur)

 

Sinds de verhuizing van de ambassade in 2018 is de gemeente eigenaar van het gebouw. In het coalitieakkoord werd nog vastgelegd dat het pand wordt verkocht, waarmee een museale functie er niet meer in leek te zitten. Maar in november besloot het college van B en W toch pas op de plaats te maken. Het Gemeentemuseum was intussen zelf met marktpartijen in overleg om het nieuwe Eschermuseum alsnog van de grond te krijgen.

Dat lijkt nu te gaan lukken, al is het plan nog lang niet rond. De Mos houdt dan ook nog een slag om de arm. Het ‘lijkt’ volgens hem mogelijk ‘dat het Eschermuseum op deze plek wordt gerealiseerd binnen de gestelde kaders van de gemeente’. Dat wil zeggen dat er circa 11,5 miljoen euro voor het gebouw wordt betaald. Er wacht ook nog een traject bij de welstandscommissie en monumentenzorg. Die moeten de verbouwing en vermoedelijke verhoging van het pand goedkeuren. Ontwikkelaar IQNN Development heeft daartoe het Amsterdamse architectenbureau MVSA aangetrokken. Dat maakte furore met onder meer zijn ontwerpen voor het Centraal Station in Rotterdam en het Conservatorium Hotel in Amsterdam.

Paleis Lange Voorhout komt vrij

De Mos en het Gemeentemuseum rekenen op veel meer publiek voor Escher op de nieuwe locatie. “Er wordt een groei verwacht van 160.000 naar 300.000 bezoekers. Goed voor de lokale economie, het Museumkwartier en de gehele binnenstad, zeker nu we weten dat het nabijgelegen Binnenhof vijf jaar dichtgaat.” De Mos verwacht dat er in het najaar meer duidelijk wordt over het plan. Dan ligt er onder meer een ontwerp. “Daarom gaan we nu weer als een broedende kip op dit prachtige ei zitten,” aldus de wethouder.

Bij een verhuizing van Escher komt het voormalige Paleis Lange Voorhout vrij. Het Gemeentemuseum zou hier het liefst zijn vermaarde collectie Delfts blauw onderbrengen. Maar de gemeente voelt tot nu toe meer voor een Oranjemuseum. Ook gesuggereerd: het paleis als huis voor de nu al twintig jaar in het depot verkommerende collectie muziekinstrumenten van het Gemeentemuseum.

[Dit bericht is uitgebreid op 26 juni 2019] 

Standaardportret
Bekijk meer van