TomTom Traffic Index: Den Haag na Leiden stad met de meeste files

Automobilisten doen in Den Haag bijna een derde langer over een ritje dan elders. Daarmee staat de stad in de landelijke ranglijst van vertraging in het verkeer op de tweede plaats, na Leiden.

Door

Dat blijkt uit de ‘TomTom Traffic Index’ over 2019. De belangrijkste knelpunten zijn de Haagweg, de Melis Stokelaan (in de buurt van de kruising met de Troelstrakade), de Rijswijkseweg, de Geestbrugweg, de Prins Clauslaan en de Boslaan.

Op dinsdag 1 oktober, de dag van het boerenprotest, stonden Haagse automobilisten het langst in de file. Een autorit van een halfuur duurde op die dag bijna 20 minuten langer dan gemiddeld. De Haagse problemen vallen in die zin mee dat de stad in 2018 nog op één stond. Die plek is dus overgenomen door Leiden, maar in Den Haag is de congestie niet verminderd.

TomTom: Nederlandse problemen vallen mee

De verkeersopstoppingen zijn de afgelopen tien jaar volgens TomTom wereldwijd toegenomen. Gezien op die schaal vallen de Nederlandse problemen mee. Op de wereldranglijst komt Den Haag uit op plek 151. Het Indiase Bengaluru gaat aan kop. Daar kruipt het verkeer 71 procent langzamer voort dan het gemiddelde.

Volgens Gijs Peters van TomTom resteert er voor de politiek niets anders dan in te grijpen. “Op de lange termijn zal de opkomst van autonome voertuigen en diensten om auto’s te delen helpen verkeersdrukte te verminderen, maar planners en beleidsmakers kunnen het zich niet veroorloven om hierop te wachten. Zij moeten alle instrumenten inzetten om de verkeersniveaus en de gevolgen ervan te verminderen.”

Wilt u meer weten over Den Haag Centraal? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van