Nieuwe dienstregeling HTM: lijn 3 wordt in de spitsuren in tweeën geknipt

In de nieuwe dienstregeling van de HTM, die op zondag 15 december begint, gaan in de spitsuren meer trams rijden. De ingrijpendste verandering betreft lijn 3.

Door

Deze Randstadraillijn (Loosduinen – Zoetermeer) wordt op maandag tot en met vrijdag in de ochtendspits (07.00 –09.00 uur) en de avondspits (16.00 – 18.30 uur) in twee trajecten geknipt. Zo rijdt de ene tram vanaf het huidige beginpunt aan het Arnold Spoelplein in Loosduinen tot het Centraal Station (CS), terwijl de andere tram begint op het De Savornin Lohmanplein en via CS doorrijdt naar Zoetermeer Centrum. Deze trams gaan om de vijf minuten om en om rijden.

De HTM verwacht dankzij deze verandering ‘een betere spreiding van reizigers en daardoor minder volle trams in de spitsen’.

Rustiger in lijn 3?

De woordvoerster van de vervoerder legt uit: “Wij zien dat mensen die tussen Loosduinen en het De Savornin Lohmanplein instappen in de regel niet verder reizen dan het Centraal Station. Mensen die ná ‘de Sav’ instappen, bijvoorbeeld op de haltes in de Vruchtenbuurt of in het Valkenboskwartier, blijven juist vaker zitten na CS. Wij hopen dat het door deze ingreep iets minder druk wordt in de trams en dat daardoor de kans op een zitplaats in de spits toeneemt.”

 

Wij hopen dat het door deze ingreep iets minder druk wordt in lijn 3.
Woordvoerster HTM

 

Buiten de spitsen en in het weekend rijdt lijn 3 gewoon de hele route van Den Haag Loosduinen naar Zoetermeer Centrum. De extra inzet van trams op zondagmiddag tussen het De Savornin Lohmanplein en het Centraal Station blijft ongewijzigd.

Lijn 9

Verder gaat de HTM vanaf 15 december in de ochtendspits extra trams inzetten op het korte traject van lijn 2 (Kraayenstein – Station Laan van NOI). Ook lijn 9 (Vrederust – Scheveningen) gaat op maandag tot en met vrijdag in de ochtend- én middagspits vaker rijden. Het korte traject van deze lijn (Vrederust – Madurodam) komt per 15 december te vervallen.

Ook de korte route van lijn 6 (Leyenburg – Mariahoeve) keert in de nieuwe dienstregeling niet terug. De ‘volwaardige’ lijn 6 (Leyenburg – Leidschendam) gaat op de drukste momenten wel vaker rijden: om de 7,5 minuut in plaats van om de 10 minuten.

Bussen

De frequenties en de routes van de stadsbussen blijven gelijk in de nieuwe dienstregeling. ‘Mogelijk veranderen de vertrektijden wel,’ aldus de HTM. Het busnet ging eind vorig jaar volledig op de schop. Vooral het opheffen van lijn 18 (Rijswijk – Clingendael) maakte veel los in Den Haag. De wijkvereniging in het Benoordenhout maakt zich nog steeds sterk voor een goed alternatief, dat er in haar ogen niet is.

Lees meer over de nieuwe dienstregeling van de HTM in de krant van donderdag 12 december. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal.

Standaardportret
Bekijk meer van