NS: meer treinen naar Amersfoort en Deventer

De intercity’s tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal gaan vanaf zondag 15 december overdag twee keer per uur doorrijden naar Amersfoort en in de spits naar Deventer, zo blijkt uit de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Door

Spoornetbeheerder ProRail maakte vorige week bekend hoe het spoorboekje er vanaf medio december 2019 uit gaat zien. Het inzetten van extra treinen naar Amersfoort en Deventer is de belangrijkste wijziging voor de regio Den Haag. Het aantal rechtstreekse intercity’s tussen het Centraal Station (CS) en Amersfoort stijgt hiermee van twee naar vier per uur. In de spitsuren neemt het aantal treinen tussen Den Haag en Deventer toe van één naar drie per uur.

Veel forenzen naar Amersfoort

Volgens de NS is dit nodig, omdat ‘er veel forenzen en studenten reizen tussen Deventer, Apeldoorn, Utrecht en Den Haag’. De zitplaatskans op dit traject zal stijgen, omdat ‘reizigers zich spreiden over het grotere aantal rechtstreekse treinen’, zo laat de vervoerder weten. De NS verwacht dat circa duizend reizigers van deze rechtstreekse verbinding zullen profiteren.

Verder bevat de nieuwe dienstregeling voor de regio Haaglanden geen veranderingen. De internationale dienstregeling blijft ongewijzigd. Zo vertrekken er ook na 15 december vier Benelux-treinen per dag vanaf station Hollands Spoor (HS) naar Brussel-Zuid.

Tien seconden

Opvallend is dat de dienstregeling in het nieuwe spoorboekje niet meer per minuut maar per tien seconden wordt ingedeeld. Reizigers zullen hier overigens niet veel van merken, het is vooral voor ProRail van belang. Deze kan door treinen in tienden van minuten in te delen nauwkeuriger plannen.

‘Het voordeel hiervan is dat we weer wat ruimte op het drukke Nederlandse spoor creëren,’ zo laat ProRail weten op de eigen website. De spoorwegbeheerder hoopt hiermee dat meer treinen op tijd op hun bestemming aankomen.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van