Bedrijf stopt met omstreden parkeer-app

Het Amsterdamse bedrijf LekkerParkeren begint toch geen handel in parkeeruren in Den Haag. Dat is de uitkomst van overleg met de gemeente.

Door

LekkerParkeren dacht een verdienmodel te hebben gevonden door via een app het inleveren van aan de parkeervergunningen gekoppelde bezoekersuren mogelijk te maken. Vergunninghouders zouden zo kunnen verdienen, terwijl (andere) parkeerders konden profiteren van lage tarieven. Jammer alleen dat het niet mag, volgens de gemeente.

“Het verkopen van bezoekuren mag niet en zal leiden tot het intrekken van de parkeervergunning van degene die in zee gaat met LekkerParkeren. Waar het om gaat, is dat je je inloggegevens overdraagt en daarmee je vergunning. Dat mag niet,” zei wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) eerder deze week. Aanvankelijk leek initiatiefnemer Vincent Biekman, de schoonzoon van voormalig mediamagnaat Joop van den Ende, nog van plan het gemeentelijke verbod te trotseren. Volgens hem wordt de parkeervergunning bij gebruik van de app niet overgedragen, liet hij woensdag weten aan Den Haag Centraal.

Avontuur in Den Haag is voorbij

Maar vrijdag maakte de gemeente bekend dat het LekkerParkeren-avontuur in elk geval in Den Haag voorbij is.  ‘LekkerParkeren heeft ons geïnformeerd dat ze stoppen met de app waarmee Haagse bezoekersuren zouden worden verhandeld,’ aldus een mededeling van het stadhuis. Van Asten daarover: “Goed dat het bedrijf naar onze bezwaren geluisterd heeft en nu zelf besluit de app niet langer aan te bieden en alle promotie te staken!”   

In de gemeenteraad wekte het optreden van LekkerParkeren, dat onder meer folders heeft verspreid, de nodige beroering. Pieter Grinwis (CU/SGP) riep Van Asten via Twitter op in actie te komen. Want, ‘bezoekersuren geven we uit om de gemeenschapszin te bevorderen, niet om er een parkeerzwendeltje mee te kunnen starten’. Ook andere partijen wilden dat er werd opgetreden.

‘Oneigenlijk gebruik parkeerregeling’

Onafhankelijk parkeerdeskundige Mathijs Smissaert van Parkeeradvies.com stelt vast dat wat LekkerParkeren van plan was ‘oneigenlijk gebruik’ is van de Haagse parkeerregeling. “Dit leidt tot meer geparkeerde auto’s in de wijken en dat kan niet de bedoeling zijn. De vraag is alleen hoe de gemeente dit ‘lek’ gaat dichten. Dat zal vermoedelijk wel even duren. Het hangt er ook vanaf wat de gemeente heeft opgenomen in algemene voorwaarden van de parkeervergunning.”

Wilt u meer weten over Den Haag Centraal of meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement. Verder kunt u zich hier aanmelden voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van