Eerste fietscarrousels voor Abrikozenstraat

Om het gebrek aan stallingsmogelijkheden voor fietsen in de Vruchtenbuurt op te lossen, opende de gemeente zaterdag drie fietscarrousels in de Abrikozenstraat. Hierin is plek voor 72 fietsen.

Door

In dit nieuwe systeem worden fietsen automatisch geparkeerd. Zo kunnen relatief veel fietsen in een kleine ruimte gestald worden. De drie carrousels op de hoek van de Abrikozenstraat en de Pippelingstraat zijn de eerste volautomatische fietsenstallingen in een Nederlandse woonwijk. Het systeem wordt al wel gebruikt bij diverse NS-stations.

De gemeente gaat de fietscarrousels in de Vruchtenbuurt één jaar testen. In maart 2020 evalueert wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) de proef, waarna hij besluit over de toekomst van dit nieuwe type stallingen.

Foto: DHC/Nikita Phaff

“Iedere fietser wil er zeker van zijn dat zijn of haar fiets de volgende morgen nog keurig en onbeschadigd klaarstaat voor de rit naar het werk of naar school. Met deze moderne fietscarrousel bieden we nog meer bewoners van de Vruchtenbuurt deze zekerheid. Als deze bevalt, bekijk ik graag waar in andere woonwijken ook deze stalling een uitkomst kan bieden”, aldus Van Asten.

Abonnementhouders

De 72 plekken in de Abrikozenstraat worden allereerst vergeven aan de abonnementhouders van de oude fietsenstalling. De ‘fietstrommels’ die eerst op de hoek met de Pippelingstraat stonden, worden verplaatst naar de Vlierboomstraat. Een abonnement voor een plek in de nieuwe carrousel kost 7,50 euro per maand.

Geïnteresseerd in een plek in de fietscarrousel? U kunt een aanvraag indienen via fietsparkeren@denhaag.nl.

Standaardportret
Bekijk meer van