Nieuw coalitieakkoord: hogere lasten, minder bezuinigingen op zorg

Na twee maanden onderhandelen presenteert het vernieuwde college van B en W zijn coalitieakkoord. De belastingen gaan omhoog en de zorgbezuinigingen vallen minder zwaar uit.

Door

‘In relatief korte tijd is er een nieuw coalitieakkoord gesloten,” zei formateur Tom de Bruijn bij de presentatie op de Sportcampus in het Zuiderpark. Na de bestuurscrisis van oktober, toen twee wethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos terugtraden wegens een corruptieonderzoek, moest het stadsbestuur op zoek naar een nieuwe meerderheid in de gemeenteraad.

In het nieuwe college voegen CDA en PvdA zich bij VVD, D66 en GroenLinks. De vijf partijen hebben besloten de lasten voor inwoners te verhogen. De onroerendezakenbelasting (ozb) gaat vanaf januari met 10 procent omhoog, goed voor jaarlijks 10 miljoen euro extra inkomsten. Ook wordt de toeristenbelasting opgeschroefd, betaald parkeren uitgebreid en blijft de hondenbelasting tóch intact.

 

Als wij niet hadden meegedaan, was de ozb met 30 of 40 procent verhoogd
Boudewijn Revis, wethouder VVD

 

Boudewijn Revis (VVD, financiën) noemt de ozb-verhoging ‘een bittere pil’. “Maar gezien het tekort van 70 miljoen is het redelijk. Den Haag blijft de stad met de laagste woonlasten.” Bij de begrotingsbesprekingen van het vorige college was een ozb-verhoging nog onbespreekbaar voor de VVD. “Als wij niet hadden meegedaan, was de ozb met 30 of 40 procent verhoogd,” aldus Revis.

Bezuinigingen zorg

De belastingopbrengsten worden mede gebruikt om de tekorten op jeugdzorg en Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) te dekken. (In de begroting van het vorige college werd hiervoor geld uit de Eneco-opbrengst gebruikt.) Ook het nieuwe college zet flink het mes in de zorg, zij het minder diep. Het vorige college wilde 34 miljoen bezuinigingen. Het nieuwe college komt uit op 24 miljoen per jaar, maar verzacht die pijn de komende twee jaar met telkens 6 miljoen.

“De bezuinigingen zijn voor de helft van tafel,” zei GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns. Daar valt enigszins op af te dingen. Een deel van de voorgenomen bezuinigingen (op jeugdzorgtarieven) zijn eerder al door de rechter gedwarsboomd. Ook is de ‘verzachting’ tijdelijk. Het college verwacht dat de rijksoverheid in de toekomst gemeenten meer geld voor hun zorgtaken zal geven.

 

Integriteit gaat om meer dan protocollen en puntjes afvinken
Daniëlle Koster, raadslid CDA

 

“De opbrengst van de verkoop van Eneco wordt op een verantwoorde, duurzame manier geïnvesteerd,” zei formateur De Bruijn. Het college zal de 675 miljoen niet gebruiken om incidentele begrotingsgaten te dichten. Wel wordt 60 miljoen eenmalig aangewend voor andere zaken dan de oorspronkelijke afspraak (mobiliteit, duurzaamheid, gebiedskwaliteit). 50 miljoen gaat in een fonds voor betaalbare woningen (koopstarters en sociale huur), 10 miljoen in de ict van het stadhuis.

Afwezig

Winst voor de linkse partijen is de beperking van de forse welzijnsbezuinigingen. Die zijn verlaagd van 8 miljoen naar 5 miljoen euro per jaar in 2022. Verder blijven de afgeschreven STiP-banen (gesubsidieerd werk) tóch behouden. Rechts kan tevreden zijn met meer handhavers op straat.

Het nieuwe college zet een streep door 15 miljoen euro die was bestemd voor de verhuizing van de Koninklijke Bibliotheek. Ook besteedt het vanaf 2021 jaarlijks 4 miljoen euro minder aan economie en evenementen, twee pijlers van Hart voor Den Haag. De grootste partij in de gemeenteraad was de grote afwezige op de presentatie van het college. ‘Wij erkennen dit fopcollege niet,’ schrijft de partij op Twitter. Ook de PVV liet verstek gaan.

Tijdens de presentatie vielen grote woorden over integriteit. Burgemeester Johan Remkes, overigens ook afwezig op de Sportcampus, voerde eerder al een screening van kandidaat-wethouders in. Bij grote gemeenteprojecten wordt voortaan een ‘risico-analyse’ gedaan om eventuele belangenverstrengeling voor te zijn. “Integriteit gaat om meer dan protocollen en puntjes afvinken,” zei Daniëlle Koster, die namens het CDA onderhandelde. “We hebben het over een cultuurverandering.”

Nieuwe wethouders

Namens het CDA treedt Hilbert Bredemeijer aan als wethouder. Hij krijgt onderwijs, sport en buitenruimte onder zijn hoede. Fractievoorzitter Koster is volgens Omroep West door het CDA-bestuur gepasseerd. Martijn Balster, nu nog fractievoorzitter van de PvdA, wordt wethouder wonen, wijken en welzijn. Hij zal zich in het bijzonder bezighouden met de transformatie van Den Haag Zuidwest.

Binnen het college zijn hier en daar portefeuilles rond geschoven. Zo draagt Revis het woonbeleid over aan Balster. Sinds de wethouderscrisis heeft de VVD’er financiën onder zijn verantwoordelijkheid. Saskia Bruines (D66) behoudt economie in haar portefeuille. Ze nam de honneurs waar na het aftreden van Richard de Mos. Onderwijs verschuift dus van Bruines naar de nieuwe CDA-wethouder Bredemeijer.

Lees donderdag een uitgebreide analyse met reacties van de oppositie in Den Haag Centraal. Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van