Den Haag verdient 675 miljoen aan verkoop Eneco aan Japanners

De verkoop van Eneco levert de gemeente Den Haag ruim 675 miljoen euro op. Het energiebedrijf wordt hoogstwaarschijnlijk verkocht aan de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu.

Door

De aandeelhouderscommissie waarin Den Haag zitting heeft koos dit weekeinde voor het hoge bod – 4,1 miljard euro – van de Japanse combinatie. De opbrengst voor de gemeente volgt uit het aantal aandelen dat zij heeft in Eneco. De stad bezit 16,55 procent van de aandelen.

Wethouder Boudewijn Revis (VVD, financiën) schrijft de gemeenteraad maandag dat Mitsubishi en Chubu ‘zowel het hoogste bod als de beste voorwaarden’ hadden. De verkoop is nu officieel nog een voorstel dat moet worden goedgekeurd door de 44 gemeenten, die gezamenlijk eigenaar zijn van Eneco.

Harde klap voor Shell

De keuze voor de Japanners is een harde klap voor de Nederlandse bieders. Dat waren de combinaties Shell en pensioenfonds PGGM en de Rabobank en KKR Infrastructure. Shell/PGGM was tot het afgelopen weekeinde de favoriet van analisten. Gewezen werd op de Nederlandse identiteit, de financiële mogelijkheden en de garanties voor werkgelegenheid en een groene koers. Maar het lijkt erop dat de hoogte van het Japanse bod de doorslag heeft gegeven. Het ligt één miljard hoger dan wat voorheen werd gezien als een reële opbrengst.

Volgens de aandeelhouderscommissie liggen er nu uitstekende voorstellen. Uit een maandagmorgen gepubliceerd persbericht: ‘Eneco blijft intact als een geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf: de merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven ongewijzigd, de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd, het hoofdkantoor van Eneco blijft gevestigd in Rotterdam.’ De beoogde Japanse eigenaren hebben hun ‘volledige steun’ uitgesproken ‘voor versterking van de duurzame strategie van Eneco’.

Mitsubishi, meer dan auto’s

De Mitsubishi Corporation is in Nederland vooral bekend als producent van auto’s, maar het bedrijf is in feite een groot industrieel conglomeraat dat ook elektrische apparaten maakt. Verder is de multinational actief in infrastructuur- en energieprojecten; sinds 2013 is er al een samenwerking met Eneco voor de bouw van windmolenparken. Als de transactie doorgaat wordt Mitsubishi voor 80 procent eigenaar van Eneco. De overige 20 procent van de aandelen komt in handen van Chubu Electric Power, een groot Japans energiebedrijf.

Met deze voorgenomen overname zouden de drie grootste Nederlandse energiebedrijven in buitenlandse handen raken. Essent is eerder overgenomen door het Duitse Eon. Nuon is in handen van het Zweedse Vattenfall en draagt intussen ook die naam.

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan een kijkje op ons Instagram-account.

 

Standaardportret
Bekijk meer van