Uitloop werkzaamheden centrum, lijn 17 nog niet naar Statenkwartier

Tram 17 rijdt voorlopig nog niet tussen het Centraal Station (CS) en het Statenkwartier. De reden is de uitloop van de spoorwerkzaamheden in de Gravenstraat in de binnenstad.

Door

‘Het is nog niet bekend wanneer het werk in het centrum is afgerond en tram 17 de route naar het eindpunt bij het Kunstmuseum in het Statenkwartier kan rijden,’ zo schrijft de HTM in een toelichting. De HTM adviseert reizigers die van het station naar het Statenkwartier willen, gebruik te maken van bus 28. Deze buslijn rijdt van CS via het Statenkwatier naar het Zuiderstrand.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat lijn 17 vanaf vandaag vanaf het beginpunt in Wateringen naar het Centraal Station zou rijden en daarna door naar het Kunstmuseum, via het centrum, het Zeeheldenkwartier, Duinoord en het Statenkwartier. Daarmee zou lijn 17 een aanzienlijk deel overnemen van de route van tram 16, de lijn die tot vandaag tussen CS en het Statenkwartier reed. Lijn 16 is nu ingekort en rijdt alleen tussen Wateringen en het Centraal Station. Door de uitgelopen werkzaamheden in de binnenstad is CS nu dus tijdelijk het eindpunt voor beide tramlijnen.

Als de spoorvernieuwing in de Gravenstraat (waarschijnlijk later deze zomer) klaar is, rijdt lijn 17 via de Gravenstraat, Zoutmanstraat, Laan van Meerdervoort en Waldeck Pyrmontkade naar een eindpunt bij het Kunstmuseum. De tram rijdt dan niet verder dan de Stadhouderslaan. Dat komt omdat elders in het Statenkwartier de rails en haltes nog geschikt gemaakt moeten worden voor nieuwe, brede trams. De haltes Statenplein, Frederik Hendriklaan en Van Boetzelaerlaan komen daarom tot en met maart 2023 te vervallen. Daarna rijdt lijn 17 door vanaf het Kunstmuseum, over de Statenlaan, naar het eindpunt op de hoek met de Van Boetzelaerlaan.

Lijn 11 tijdelijk niet door Statenkwartier

De werkzaamheden hebben ook gevolgen voor lijn 11. Omdat de kruising Statenlaan – Van Boetzelaerlaan deel uitmaakt van de renovatie, kan lijn 11 (Den Haag HS – Scheveningen Haven) tot en met 8 juli niet de volledige route rijden. Alle haltes tussen de Loosduinseweg en de Strandweg komen voor drie weken te vervallen. Vanaf de Loosduinseweg rijdt lijn 11 via de Waldeck Pyrmontkade en de Stadhouderslaan naar het tijdelijke eindpunt bij het Kunstmuseum. Tussen het museum en de Strandweg in Scheveningen rijdt een vervangende bus (lijn 61).

Aanleiding voor de herinrichting is de komst van nieuwe stadstrams. De HTM wil de oude roodbeige trams spoedig vervangen, omdat deze het einde van hun levensduur naderen en omdat ze niet toegankelijk zijn voor mindervaliden. Als de route van lijn 16 en 17 klaar is voor brede trams, resten de HTM alleen nog aanpassingen op de trajecten van trams 6 en 12. Volgens de gemeentelijke planning volgen de eerste schetsen voor deze lijnen later dit jaar.

Wilt u meer Haags nieuw lezen? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van