Station Hollands Spoor vernieuwd, niet iedereen is blij (foto’s)
De vernieuwde stationshal en fietsenstalling aan de Laakzijde van Hollands Spoor zijn klaar. Met de gevolgen is niet iedereen gelukkig.
De nieuwe entree van station Hollands Spoor (HS) aan de zijde van het Laakkwartier is sinds deze week in gebruik. Doordat de doodlopende tunnel vanuit de stationshal opengebroken en verlengd is, kunnen reizigers nu ook vanaf de achterkant rechtstreeks naar de perrons en het monumentale stationsgebouw lopen. Ook is er een nieuw fietsendek, met zo’n 2500 plaatsen, geopend. Deze stalling ligt boven op de tunnel, op de plek waar vroeger het postperron lag.
Volgens Magdalena Piotrowska, regiodirecteur van de Nederlandse Spoorwegen (NS), waren deze ingrepen hard nodig. “Er stapten hier voor de coronacrisis zo’n 40.000 treinreizigers per dag in en uit. Wij hopen dit aantal snel weer terug te zien. En de oude situatie is daar te weinig op berekend. Uit onderzoek onder onze reizigers blijkt dat zij graag meer faciliteiten wilden, zoals winkels om hun wachttijd prettiger te besteden. Deze voorzieningen zijn straks aanwezig in de nieuwe tunnel.” Onder meer de Broodzaak, Travelex, Döner Company, Wok to go en CLRS Hairstudio openen binnenkort in of nabij de nieuwe entree, een creatie van NL Architecten.
Laakzijde Hollands Spoor
Wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) vult aan: “Ongeveer één derde van de treinreizigers moet naar de Laakzijde van het station. De doodlopende tunnel bood hier echter geen in- en uitgang. Gelukkig is dat nu anders.”
Binnenkort komt er nog een lift naar spoor 1, dan zijn alle perrons toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Met de nieuwe tunnel is station HS ook beter toegankelijk voor mindervaliden, benadrukt Piotrowska. “Binnenkort komt er nog een lift naar spoor 1, dan zijn alle perrons toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ik vind dat een enorm belangrijke vooruitgang.”
Poortjes
Tegelijk met de opening van de nieuwe onderdoorgang zijn de toegangstrappen naar de perrons in de fietstunnel (aan de Schilderswijk-zijde van het station) op slot gegaan. De Spoorwegen willen dat reizigers alleen vanuit de nieuwe tunnel naar de treinen gaan. Commerciële overwegingen spelen hier een rol, de NS heeft liever dat reizigers langs de nieuwe winkels lopen.
Maar de belangrijkste overweging is de veiligheid, benadrukt projectmanager Renco van de Pol. “Vanaf maandag 5 oktober zijn de in- en uitcheckpoortjes hier dicht. Dan zijn de perrons alleen nog te bereiken voor mensen met een geldige ov-chipkaart. Dat is een belangrijke voorwaarde voor de veiligheid, bijvoorbeeld om zwartrijden tegen te gaan. In de fietstunnel (die in jargon de ‘interwijktunnel’ heet, om aan te geven dat deze niet voor treinreizigers is maar voor mensen die van de Schilderswijk naar Laak gaan, red.) is dat heel moeilijk. De ruimte is daar simpelweg te krap om poortjes in te passen.”
Omlopen rond Hollands Spoor
Het gevolg van de afsluiting is dat treinreizigers vanaf de Schilderswijk-kant verder moeten lopen om bij de sporen te komen. Dit stuit een aantal organisaties fel tegen de borst.
Zo ageren de Haagse afdeling van de Fietsersbond, de buurtorganisatie Buurtstation en bewonersorganisatie Leeghwaterkade en omgeving tegen het op slot draaien van de toegangstrappen in de fietstunnel.
Terwijl er honderden miljoenen worden geïnvesteerd in het spoor voor een paar minuten reistijdwinst, wordt deze met een paar hekken weer teniet gedaan
‘Het is wrang dat de gemeente er met geen woord over rept dat veel reizigers nu om zullen moeten lopen omdat ze gedwongen worden langs de winkeltjes naar de nieuwe toegang te lopen. Terwijl er honderden miljoenen worden geïnvesteerd in het spoor voor een paar minuten reistijdwinst, wordt deze met een paar hekken weer teniet gedaan,’ stellen ze in geen gezamenlijke verklaring.
WOB
Ook nu de nieuwe entree geopend is en de opgangen in de oude tunnel gesloten, verstomt de kritiek niet, zo benadrukken ze stellig. Ze laten het er niet bij zitten en doen een beroep op de ‘Wet openbaarheid van bestuur’ (WOB). ‘Zo willen wij erachter te komen wat voor afspraken er nu tussen gemeente, NS en ProRail gemaakt zijn.’
Ook de gemeenteraad is kritisch over de sluiting. In juli werd een motie aangenomen waarin het college ‘gevraagd wordt in gesprek te gaan om te kijken wat er nodig is om de toegangen open te houden’. Hierbij is de raad ook toegezegd dat het relevante documenten, waaronder de financiële onderbouwing, zal ontvangen. Deze stukken zijn echter geheim. Volgens eerdere rapportages kostte de nieuwe entree 16 miljoen euro. Vorige week liet het college de raad weten dat de afspraken met de NS en ProRail niet opengebroken kunnen worden.
Meer informatie: www.ns.nl
De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 1 oktober 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement.