Perrons Centraal Station alleen toegankelijk met ov-chipkaart

De incheckpoortjes op het Centraal Station van Den Haag zijn vanaf maandag 31 augustus 07.00 uur permanent gesloten. De perrons zijn dan alleen toegankelijk voor mensen die kunnen inchecken met een geldige ov-chipkaart waar minimaal tien euro op staat.

Door

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn al jaren bezig om stations in het land af te sluiten voor niet-reizigers. Dit heeft vooral te maken met de veiligheid in de trein en op de stations. Door het sluiten van de incheckpoortjes daalt ook het aantal zwartrijders, zo stelt de NS. Iemand op een perron uitzwaaien blijft overigens nog mogelijk op het Centraal Station (CS), mits deze persoon kan inchecken met een ov-chipkaart. Er wordt dan na het uitchecken geen geld afgeschreven.

Centraal Station

De afgelopen maanden zijn de incheckpoortjes op CS zo’n zes meter verder de stationshal in verplaatst. Zo wilden de Spoorwegen de drukte verminderen die op de perrons ontstond nadat een trein aankwam. Vooral in de spitsuren stond er een file van uitcheckende passagiers op het Centraal Station. Ook zijn er recent extra poortjes bij gekomen. Daarom waren de poortjes op CS nog niet gesloten. ‘Met de verplaatsing is de in- en uitcheckcapaciteit vergroot en kunnen reizigers makkelijker overstappen zonder dat ze in en uit moeten checken,’ aldus de NS in een schriftelijke verklaring.

De planning is dat de poortjes eind 2024 weer vanaf de huidige locatie teruggeplaatst worden richting de sporen. ProRail wil dan de perrons een paar meter opschuiven richting de Binckhorst. Met deze ingreep hoopt de spoorwegbeheerder ervoor te zorgen dat treinreizigers meer ruimte hebben in de hal van het Centraal Station.

Meer informatie: www.ns.nl

Wilt u meer lezen over verkeer en vervoer in de Haagse regio? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van