Nieuwe buslijn naar Rotterdam The Hague Airport  

Er komt een nieuwe buslijn tussen Den Haag en Rotterdam The Hague Airport. Vanaf 25 augustus vertrekt er vanaf het busplatform bij het Leyenburg Ziekenhuis ieder halfuur een bus naar het vliegveld in Rotterdam.

Door

Deze lijn 37 rijdt via de Melis Stokelaan, Wateringse Veld en Delft Station naar Rotterdam The Hague Airport. Het is de eerste rechtstreekse (bus)verbinding tussen Den Haag en ‘Zestienhoven’. Reizigers tussen de hofstad en het vliegveld kunnen nu eigenlijk alleen met de Randstadrail (E-lijn) vanaf het Centraal Station (CS) reizen naar halte Meijersplein in Rotterdam, waar een shuttledienst naar het vliegveld vertrekt. Deze reis duurt vanaf CS ongeveer 40 minuten.

Een rit met de nieuwe buslijn van Leyenburg naar Rotterdam The Hague Airport neemt meer tijd in beslag: in de spits één uur en in de daluren ongeveer vijftig minuten. Lijn 37 is daarom vooral voor bewoners van de zuidwestelijke wijken in Den Haag een aantrekkelijk alternatief. Zij hoeven niet meer om te reizen via CS.

Een enkele rit met lijn 37 naar het vliegveld kost (zonder korting) € 5,15. De reis vanaf Den Haag Centraal met de E-lijn en de shuttledienst is zo’n vijftig cent goedkoper.

De nieuwe lijn 37 tussen Leyenburg en Rotterdam The Hague Airport wordt uitgevoerd door EBS. Dit is een dochtermaatschappij van het Israëlische busbedrijf Egged. Een jaar geleden ‘won’ deze vervoerder een openbare aanbesteding waardoor hij van augustus 2019 tot december 2030 het streekvervoer in de regio Haaglanden verzorgt. De bussen van Connexxion, nu verantwoordelijk voor een groot deel van het vervoer in Zuid-Holland, zullen verdwijnen uit het Haagse straatbeeld.

EBS rijdt ook naar Wassenaar

EBS begint 25 augustus ook met een nieuwe bus tussen Voorschoten en Wassenaar. Deze lijn 42 rijdt vanaf het Stadhoudersplein in Wassenaar, via de Lange Kerkdam en de Papeweg naar het NS-station in Voorschoten.  Op lijn 456 (Den Haag Leyenburg – Schiedam) gaat de nieuwe streekvervoerder met elektrische bussen rijden.

Verder blijft het huidige lijnennet van Connexxion intact. Ook de chauffeurs gaan over naar de nieuwe vervoerder. Connexxion ontstond in 1999 na een lange reeks fusies en is onder meer erfgenaam van de NZH. Ooit reed Connexxion in grote delen van Zuid-Holland (en de rest van Nederland). Maar door de marktwerking en de daarbij behorende aanbestedingen verloor het bedrijf veel terrein aan concurrenten.

 

Standaardportret
Bekijk meer van