Minder treinen naar Den Haag door Formule 1 in Zandvoort

De Formule 1-race in Zandvoort (5 september) zorgt ervoor dat er in dat weekend op een aantal spoortrajecten in Nederland minder treinen rijden. Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 september wordt het aantal intercity’s en stoptreinen tussen Den Haag Centraal, Zoetermeer, Gouda en Utrecht gehalveerd.

Door

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zetten dan een deel van de machinisten en conducteurs die normaal op dit traject werken in op de routes naar Amsterdam en Zandvoort, waar tijdens het Grand Prix-weekend extra treinen rijden. Ook hebben de Spoorwegen extra treinstellen naar Zandvoort nodig.

Bij het autosportevenement, met de Nederlander Max Verstappen (tweede in het klassement) als grote trekpleister, zijn zo’n 70.000 bezoekers per dag welkom. De NS verwacht dat veel van deze racefans gebruikmaken van het openbaar vervoer. De NS wil daarom iedere vijf minuten een trein laten rijden tussen de stations Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. ‘Op die manier kunnen we maximaal tienduizend reizigers per uur naar de races brengen en weer terug,’ aldus de NS in een schriftelijke verklaring.

Deze ingreep heeft gevolgen voor de dienstregeling op een aantal andere routes, zoals Den Haag – Utrecht. ‘Om dit allemaal mogelijk te maken, passen we op een aantal minder drukke trajecten de dienstregeling aan. Dit kan resulteren in minder of kortere treinen. Zo zorgen we ervoor dat we daar waar we de meeste reizigers verwachten ook de meeste treinen rijden.’

Zo snijdt de NS van 3 tot en met 5 september in het aantal ritten tussen Den Haag Centraal, Gouda en Utrecht Centraal. Er vertrekken op die dagen twee intercity’s en twee Sprinters per uur per richting. Dat is de helft minder dan normaal. De lijn naar Utrecht is de enige ‘Haagse’ verbinding die geraakt wordt door de autorace in Zandvoort. Een ander traject waarop minder treinen rijden tijdens het Formule 1-weekeinde zijn Schiphol – Arnhem en Utrecht – Rotterdam.

Rover

De landelijke afdeling van Rover waarschuwt treinreizigers voor ‘onaangename verrassingen’. Op de eigen website adviseert de reizigersvereniging treinreizigers die vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 september per spoor reizen om ‘zich goed te laten informeren bij het plannen van de reis’. Ook vraagt Rover aan de Nederlandse Spoorwegen om ‘met heldere informatie te komen en voldoende aandacht te hebben voor de impact op treinreizigers die niet naar Zandvoort onderweg zijn’.

Het Formule 1-weekeinde in Zandvoort omvat op vrijdag de vrije trainingen, op zaterdag de kwalificatie en op zondag de race. Max Verstappen (1997) start zondag 29 september eerst nog in de Grand Prix van België (Spa Circuit).

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van